Svěží rychlý recept plný vitamínů a chutí. Quinoa je bezlepková superpotravina, která vás díky své vysoké výživové hodnotě udrží déle syté a je tak skvělým základem pro vegetariánská jídla. V kombinaci s restovaným sýrem halloumi, čerstvými bylinkami a spoustou zeleniny se z ní stane opravdu delikátní záležitost! Vyzkoušejte ji připravit podle nového receptu Kluka v zástěře.
Obtížnost: střední
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience
Salát:
- 300g vařené quinoy
- 100g červeného zelí
- 100g mrkve
- 100g rajčat
- hrst rukoly
- ½ avokáda
- hrst čerstvého koriandru
- hrst čerstvé máty
- 2 halloumi
- olivový olej
- hrst slunečnicových semínek
Dresink:
- 2 lžičky medu medu
- 2 lžičky sójové omáčky
- 2 lžičky kvalitního arašídového másla
- 2 lžičky kvalitního olivového oleje
- 4 lžičky šťávy z limetky
- sůl a pepř
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Quinou uvařte podle návodu v osolené vodě, klidně přidejte i lžíci dobré sójové omáčky.
- Nakrájejte si zelí a mrkev na tenké nudličky. Avokádo, papriku a rajčata na kostičky. Bylinky nasekejte najemno.
- Připravte si dresink. Pečlivě promíchejte med, sójovou omáčku, máslo, olej a šťávu z limetky, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Smíchejte nakrájenou zeleninu a bylinky s uvařenou quinou. Zalijte dresinkem a promíchejte. Na závěr osolte a opepřete podle chuti.
- Na pánvičce si orestujte halloumi z obou stran. Na stejné pánvičce si poté opražte slunečnicová semínka.
- Hotový salát podávejte s plátky halloumi, posypte slunečnicovými semínky a ozdobte měsíčkem limetky.
Náš tip: Quinou můžete vařit i v rýžovaru stejným způsobem jako rýži. Semínka nejprve propláchněte, přesypte do rýžovaru a přidejte vodu v poměru 2:1 (2 šálky vody na 1 šálek quinoy).
Další recepty Kluka v zástěře
05. května 2023
Krůtí bowl na cesty
17. dubna 2023
Rebarborový koláč
27. února 2023
Pomalu vařená fazolová polévka
11. května 2023