Snídaně během ospalých dnů, rychlá večeře nebo sladká tečka za dobrým obědem. Palačinky jsou univerzální pokrm, který si každý připraví podle svých chutí, ať už se šlehačkou, džemem nebo třeba na slano.
Aby se palačinky povedly, je třeba dát pozor na jejich rovnoměrné propečení po celé ploše a správné otočení bez natrhnutí těsta. K tomu vám dopomůže správně zvolená pánev a silikonová obracečka.
Vyzkoušejte recept na netradiční palačinky podle Kluka v Zástěře. Smetanový krém s blumami a granolou vytvoří z klasického snídaňového pokrmu nezapomenutelný zážitek na celý den.
Obtížnost: jednoduché
Příprava: 20 minut
Počet porcí: 6
Aby se palačinky povedly, je třeba dát pozor na jejich rovnoměrné propečení po celé ploše a správné otočení bez natrhnutí těsta. K tomu vám dopomůže správně zvolená pánev a silikonová obracečka.
Vyzkoušejte recept na netradiční palačinky podle Kluka v Zástěře. Smetanový krém s blumami a granolou vytvoří z klasického snídaňového pokrmu nezapomenutelný zážitek na celý den.
Obtížnost: jednoduché
Příprava: 20 minut
Počet porcí: 6
Ingredience
Na těsto:
- 400 ml plnotučného mléka
- 14 lžic pšeničné celozrnné mouky
- 2 menší vejce
- špetka soli
- máslo, ghí na smažení (nemusí být)
Krém: - 100 g odtučněného tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce bio třtinového cukru
Opečené blumy:
- 10 blum
- panák koňaku
- panák vody
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky kardamomu
- 1 lžíce čekankového sirupu
- máslo (nemusí být)
Pánvičková granola:
- hrstka ořechů (kešu, mandle, lískové)
- hrstka semínek (slunečnicové, sezamové, dýňové)
- hrstka jemných ovesných vloček
- 1–2 datle
- 1 lžíce čekankového sirupu
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
- Smícháme mléko s vejcem a vyšleháme do jemné konzistence. Postupně zašleháme mouku a sůl a necháme chvilku odpočinout a následně opékáme z obou stran – buď na másle, ghí, nebo jen tak nasucho, jak to máme rádi.
- Mezitím si vyšleháme metličkou tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem.
- Vypeckujeme si blumy, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce, zalijeme panákem vody, přidáme koňak a necháme vyvařit alkohol. Dusíme do požadované konzistence (stačí pár minut), na závěr přidáme skořici, kardamom, čekankový sirup a máslo (nemusí být).
- Nakonec si připravíme granolu – na rozpálenou pánev dáme vločky, nasekané ořechy a semínka a pozvolna za stálého míchání opékáme dozlatova. Přidáme čekankový sirup, necháme spojit a završíme nakrájenými datlemi.
Další recepty podle Kluka v zástěře
17. dubna 2023
Rebarborový koláč
05. května 2023
Krůtí bowl na cesty
27. února 2023
Pomalu vařená fazolová polévka
25. dubna 2023