Upečte si mazanec s meruňkami, mandlemi, pistáciemi a kardamomem tak, jak ho má rád vynikající cukrář-objevitel a pokušitel Josef Maršálek.
Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize Peče celé Česko a lektor naší Gourmet Academy se s vámi podělí o další ze svých osvědčených receptů. Nadýchaný mazanec, netradičně zamotaný do rafinovaného uzlu, určitě zpestří vaše velikonoční menu a jen se po něm zapráší.
Celková doba přípravy: až 3 hodiny, z toho:
kynutí: 1–2 hodiny
pečení: cca 40 minut
Obtížnost: lehké
Počet kusů: 1
Ingredience
na těsto:
- 500 g hladká mouka
- 250 ml mléko
- 200 g sušené meruňky
- 100 g máslo
- 80 g cukr krupice
- 50 g mandle a pistácie
- 20 g med
- 20 g čerstvé droždí (10 g sušené)
- 5 g sůl
- 1 ks vejce
- 1 bio pomeranč na kůru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
na dokončení:
- 1 vejce
- 20 g hrubý cukr (cukr krystal nebo krupice)
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
1. Do zadělávací mísy přidejte všechnu mouku, rozdrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Pak přidejte med, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, vejce a koření. Vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte do těsta kousky změklého másla a hněťte do hladka.
2. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy. Ideálním pomocníkem je v této fázi přípravy kuchyňský robot, který celou práci udělá za vás během cca 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.
3. Do hotového těsta přijdou úplně nakonec vsypat meruňky a nasekané pistácie.
4. Takto připravené těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple 1–2 hodiny dobře nakynout.
5. Mazanec zapleťte podle návodu níže a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40 minut, do zlatavě hnědé barvy.
Po dopečení nechte mazanec vychladnout a podávejte třeba s máslem nebo domácí zavařeninou. Je ale samozřejmě neskutečně dobrý i samotný.
Jak zaplést mazanec
- Vykynulé těsto si rozdělte na 6 stejně velkých dílů a vyválejte v prameny.
- Prameny pak rozdělte po 3 do 2 pruhů, které položte křížem na sebe.
- Oba pruhy pak jednoduše zapleťte do copu.
- Výsledný cop smotejte dohromady do tvaru koule a nechte na plechu s pečícím papírem ještě chvilku, cca 5-10 minut vykynout.
- Po dokynutí potřete mazanec rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem.
Další velikonoční recepty
30. března 2022 Josef Maršálek
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka
24. března 2023
Velikonoční čokoládoví zajíčci
21. ledna 2022
Velikonoční jehněčí kotletky s brokolicí
30. března 2022