Dobré ráno je základ dne. Pro kávoholiky nemůže začít jinak než s lahodnou, voňavou a dobrou kávou. Co říkáte na krémové espresso s příchutí kakaa a máty? Nebo raději mocaccino? U nás jasně vyhrává delikatesa s názvem káva s pěnou tiramisu.
Všechny 3 recepty mají italskou duši a stojí za to je vyzkoušet! Budete potřebovat automatický nebo pákový kávovar a samozřejmě kvalitní základní surovinu – kávu.
Počet porcí: 4 u každého z receptu
Espresso s kakaovo-mátovou pěnou
Ingredience:
- 4 odměrky mleté kávy
- 3 zarovnané lžičky cukru
- 150 ml 33% smetany ke šlehání
- 4 lžičky mátového sirupu
- kvalitní kakao holandského typu
Postup:
V kávovaru připravte 4 klasická espressa. Vlastníte-li ten s portafiltrem na 2 šálky, ušetříte si tak čas. Pokud sladíte, všechna 4 espressa nyní oslaďte. Smetanu ručním šlehačem šlehejte cca 10 sekund do polovyšlehaného stavu a do směsi lehce krémové konzistence pak přidejte mátový sirup. Smetanovo-mátovou dobrotu pak pomocí lžičky rozdělte do jednotlivých šálků a ještě jemně poprašte kakaem.
Pro krásné ráno s vůní kávy s mátou
Mocaccino
Ingredience:
- 4 odměrky mleté kávy
- 150 ml čerstvého plnotučného mléka
- kakao a cukr podle chuti
Postup:
Dno 4 šálků hustě posypejte kakaem. V přístroji si připravte 4 espresso kávy a podle chuti oslaďte. Pomocí trysky nebo napěňovače vytvořte mléčnou pěnu. Kávu v šálku nejprve lžičkou dobře promíchejte s kakaem a poté zalijte mléčnou pěnou, kterou v šálcích nebo kávových sklenkách ještě kakaem svrchu lehce zasypte. Nemáte-li speciální dózu se sítkem na mleté kakao, můžete velmi dobře využít třeba malé sítko.
Pro slastné ráno s vůní kávy s kakaem
Káva s pěnou tiramissu
Ingredience:
- 5 odměrek mleté kávy
- na doslazení cukr podle chuti
- 2 dlouhé piškoty
- 70 g mascarpone
- 25 g moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání 30-33%
Postup:
V přístroji nejprve připravte 1 x espresso. Mascarpone v misce rozetřete špachtlí. Ručním šlehačem vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem a jemně přimíchejte k mascarpone. Vzniklý krém pěnové konzistence můžete vložit do cukrářského sáčku anebo pak pracovat jen se lžící. V přístroji připravte 4 x kávu, podle chuti ji v šálku oslaďte. Piškoty nakrájejte na malé kostičky, dejte do misky a bohatě postříkejte připraveným espressem. Do každé kávy pak navršte kopec mascarpone pěny a dozdobte kousky espressem nasáklých piškotů.
Pro rozmařilé ráno s kávou a tiramissu
Další italské inspirace
05. listopadu 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
12. ledna 2022
Báječné Fettuccine alla Alfredo
09. února 2023