3 x italská snídaně, jak ji (možná) neznáte

07. září 2023
3 x italská snídaně, jak ji (možná) neznáte

Dobré ráno je základ dne. Pro kávoholiky nemůže začít jinak než s lahodnou, voňavou a dobrou kávou. Co říkáte na krémové espresso s příchutí kakaa a máty? Nebo raději mocaccino? U nás jasně vyhrává delikatesa s názvem káva s pěnou tiramisu.

Všechny 3 recepty mají italskou duši a stojí za to je vyzkoušet! Budete potřebovat automatický nebo pákový kávovar a samozřejmě kvalitní základní surovinu – kávu.

Počet porcí: 4 u každého z receptu

3 x italská snídaně, jak ji (možná) neznáte

Espresso s kakaovo-mátovou pěnou

Ingredience:

  • 4 odměrky mleté kávy
  • 3 zarovnané lžičky cukru
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 4 lžičky mátového sirupu
  • kvalitní kakao holandského typu

Postup:
V kávovaru připravte 4 klasická espressa. Vlastníte-li ten s portafiltrem na 2 šálky, ušetříte si tak čas. Pokud sladíte, všechna 4 espressa nyní oslaďte. Smetanu  ručním šlehačem šlehejte cca 10 sekund do polovyšlehaného stavu a do směsi lehce krémové konzistence pak přidejte mátový sirup. Smetanovo-mátovou dobrotu pak pomocí lžičky rozdělte do jednotlivých šálků a ještě jemně poprašte kakaem.

Pro krásné ráno s vůní kávy s mátou

Mocaccino

Ingredience:

  • 4 odměrky mleté kávy
  • 150 ml čerstvého plnotučného mléka
  • kakao a cukr podle chuti

Postup:

Dno 4 šálků hustě posypejte kakaem. V přístroji si připravte 4 espresso kávy a podle chuti oslaďte. Pomocí trysky nebo napěňovače vytvořte mléčnou pěnu. Kávu v šálku nejprve lžičkou dobře promíchejte s kakaem a poté zalijte mléčnou pěnou, kterou v šálcích nebo kávových sklenkách ještě kakaem svrchu lehce zasypte. Nemáte-li speciální dózu se sítkem na mleté kakao, můžete velmi dobře využít třeba malé sítko.

Pro slastné ráno s vůní kávy s kakaem

Káva s pěnou tiramissu

Ingredience:

  • 5 odměrek mleté kávy
  • na doslazení cukr podle chuti
  • 2 dlouhé piškoty
  • 70 g mascarpone
  • 25 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání 30-33%

Postup:
V přístroji nejprve připravte 1 x espresso. Mascarpone v misce rozetřete špachtlí.  Ručním šlehačem vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem a jemně přimíchejte k mascarpone. Vzniklý krém pěnové konzistence můžete vložit do cukrářského sáčku anebo pak pracovat jen se lžící. V přístroji připravte 4 x kávu, podle chuti ji v šálku oslaďte. Piškoty nakrájejte na malé kostičky, dejte do misky a bohatě postříkejte připraveným espressem. Do každé kávy pak navršte kopec mascarpone pěny a dozdobte kousky espressem nasáklých piškotů.

Pro rozmařilé ráno s kávou a tiramissu

Pár tipů navíc

Dvojnásobné potěšení vám poskytnou pákové kávovary Smeg i KitchenAid s možností přípravy více porcí kávy najednou.

Kvalitní porcelán podpoří potěšení z voňavého nápoje. Takovým je i kolekce Villeroy & Boch New Cottage Basic.

Kávu, tu zrnkovou i mletou, je třeba skladovat v dobře těsnící nádobě s víkem, protože jinak rychle ztrácí své typické aroma.