Večeře na deštivé večery, která zahřeje na jazyku i na duši. Vyzkoušejte si připravit oblíbené „comfort food“ chilli con carne i doma. Zajímavým obohacením tradičního receptu je následné zapečení v troubě s kukuřičnými nachos a sýrem čedar. Křupavá textura dodá jídlu kontrast a sýr dokonale pikantní a smetanovou chuť.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 5
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 5
Ingredince
- 200 g vařených červených fazolí
- 200 g vařených bílých fazolí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka krájených rajčat
- strouhaný čedar
- kukuřičné nachos
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička jemně pálivé papriky
- 1 čerstvá zelená chilli paprička
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- sůl
- olivový olej
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.
- Chilli papričku podélně rozkrojte a vyřízněte vnitřek se semínky. Očištěnou dužinu nakrájejte na drobné proužky.
- Na oleji zprudka opečte maso. Mleté maso bude mít tendenci spojovat se do větších kusů, snažte se ho v průběhu rozdělovat vařečkou.
- Jakmile maso zbavíte tekutiny, kterou pustilo, přidejte nakrájenou cibuli, chilli a česnek. Opékejte společně asi 3 minuty a odstavte.
- Přidejte koření, bylinky a sůl. Rozmíchejte je ve směsi a nechte rozvonět. Následně přidejte krájená rajčata, uvařené fazole a asi hrnek horké vody nebo vývaru.
- Nechte pod pokličkou asi 40 minut dusit na nízký plamen. Dávejte pozor, aby se vám směs nepřipálila.
- Troubu předehřejte na 190 stupňů na funkci grilu. Připravenou směs rozdělte na jednotlivé porce do menších zapékacích misek, posypte každou porci strouhaným čedarem a vložte do trouby asi na 7 minut, dokud se sýr nezačne roztékat.
- Před servírováním dozdobte křupavými nachos a posypte čerstvými bylinkami (můžete použít petržel, koriandr nebo oregano).
Další inspirace na zahřátí
27. února 2023
Pomalu vařená fazolová polévka
10. ledna 2022
Francouzská cibulačka zapečená se sýrem
03. února 2022
Dýňová polévka s chilli
20. prosince 2021