Zelenina už dávno nemusí být jen příloha, ale hravě vydá i za hlavní chod. Máme pro vás připraveny čtyři zdravé, originální a chutné recepty, které navzdory své jednoduché přípravě, vytvoří dokonalou explozi chutí.
Cuketové špagety jako skvělá alternativa ke klasickým těstovinám
Cuketové špagety nejen skvěle chutnají, ale také je máte za chvilku hotové. Jde přitom o nízkokalorickou a bezlepkovou verzi, kterou jistě uvítají ti, kteří se snaží omezit příjem klasických těstovin.
K přípravě cuketových špaget vám stačí cuketa, kterou si oloupete nebo nakrájíte na tenké proužky. Poté je vložte do osolené vroucí vody a vařte je asi 1 až 2 minuty. Jakmile jsou mírně změklé, stačí je přecedit a můžete je podávat třeba s rajčatovým pestem nebo parmazánem. Možností je hned několik a fantazii se meze nekladou.
Jak vytvořit tenké cuketové proužky?
Raw Carrot Salad
Naším tipem je hit letošního jara, tzv. Raw Carrot Salad. Jak už název napovídá, hlavní roli v něm hraje mrkev. Při přípravě tohoto pokrmu je ideálním pomocníkem příčná škrabka značky OXO, která má tvar písmene „Y“, což napomáhá k strouhání tenkých plátků mrkve, které jsou do salátu potřeba.
Na salát budete potřebovat: 3–4 středně velké mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti.
Očistěte mrkev a nakrájejte ji na tenké proužky. V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem. Do ní poté přidejte mrkev a smíchejte s dalšími přísadami, jako je nasekaná petrželka, koriandr, rozinky, semínka nebo ořechy tak, aby se všechny ingredience pořádně spojily. Nakonec nechte salát zhruba 10 až 15 minut odpočinout.
Jakou škrabku použít na tenké plátky?
Domácí pesto ze zeleninových natí
Věděli jste, že nať ze zeleniny nemusíte vyhazovat? Dokážete s ní připravit chutnou a aromatickou omáčku, která se vyrábí z čerstvých bylinek, ořechů, sýru, olivového oleje, česneku a soli.
Pesto pocházející z italské kuchyně je známo pro svou bohatou chuť a všestranné použití. Ačkoliv se obvykle vyrábí z bazalky, v tomto období bývá velmi oblíbenou variantou verze ze zeleninových natí. Můžete zužitkovat třeba mrkev, petržel, špenát, rukolu nebo mátové lístky. Zelenina se smíchá s nasekanými ořechy, česnekem a olivovým olejem, které pestu dodají hladkou a konzistentní texturu. K úplné dokonalosti pak stačí přidat sýr, trocha soli a dílo je na světě.
Tip na food processor: Nejen pesto, ale i omáčky, krémové polévky, majonézy, a dokonce i těsto snadno připravíte s food processorem od americké značky KitchenAid, který je všestranným pomocníkem do kuchyně pro přípravu jakéhokoliv čerstvého jídla.
Přístroje, se kterými budete mít pesto hotové raz dva!
Recept na smoothie z řapíkatého celeru
Díky své vysoké nutriční hodnotě, nízkokalorickému obsahu i osvěžující chuti je řapíkatý celer oblíbenou ingrediencí do smoothie. Je zdrojem vitamínů A, C a K, stejně jako draslíku, vápníku a hořčíku, jež podporují zdravý trávicí systém i pocit sytosti. Zároveň obsahuje fenolové kyseliny a kumariny, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky a pomáhají tak s přirozenou detoxikací organismu.
Na smoothie budete potřebovat: 2 stonky řapíkatého celeru, jablko, banán, hrst špenátu, voda.
Řapíkatý celer omyjte a nakrájejte na menší kousky. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Banán oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Vše vložte do mixéru, zalijte vodou a rozmixujte. Pokud je smoothie příliš husté, dolijte jej vodou a znovu promíchejte.
Tip na smoothie mixér: Pokud potřebujete všestranného společníka na přípravu smoothie, koktejlů i proteinových drinků, doporučuje pořídit si domů smoothie mixér Zwilling Enfinigy, který má výkonný motor, jenž zvládne namixovat i tu nejtvrdší zeleninu, oříšky nebo kostky ledu.
Krásně hladké smoothie si připravíte ve stolním mixéru
Další zeleninová inspirace
05. května 2023
Krůtí bowl na cesty
21. prosince 2021
Salát s hruškou, gorgonzolou a karamelizovanými vlašskými ořechy
27. ledna 2022