Už jste zkoušeli vyřezat halloweenskou dýni? Není to nic těžkého, ale potřebujete správné nástroje, především ostrý nůž, protože dýně, a to jakákoliv, má opravdu tuhou slupku. Při správném postupu to však určitě zvládnete na jedničku a pokud jste si pro tvorbu Jackovy lucerny zvolili nějaký jedlý druh, za odměnu si můžete ještě uvařit polévku. Vydlabat dýni vám mohou pomoci i děti, chce to jen pevnou lžíci nebo lopatičku a obrnit se trpělivostí, protože měkkou dužninu se semínky je třeba vybrat opravdu pečlivě a všechnu. Pokud si dýni chcete nechat v bytě, počítejte s tím, že v pěkném stavu vám vydrží maximálně týden, lépe se jí bude dařit v chladné místnosti nebo pod střechou venku.
Vyřezáváním dýně vás provedeme krok za krokem. Pokud jste ještě nikdy dýni nevyřezávali a chcete mít na magický poslední říjnový den jistotu, že výsledek bude dokonalý, proč to nevyzkoušet hned? Takže vzhůru na trh nebo na zahradu pro dýni, vyklidit vhodný pracovní prostor, připravit vše potřebné a směle do toho!
Co budete potřebovat
Naši kolegové z firmy Opinel, kde jsme se inspirovali, pro příjemnou práci a ten nejlepší výsledek doporučují následující pomůcky:
- větší krájecí prkénko
- lihový (permanentní) fix
- bavlněná utěrka nebo ručník na utírání rukou
- pevná nerezová lžíce nebo větší lopatka na zmrzlinu
- nůž na zeleninu s mikrozoubkovaným ostřím
- rovný ostrý nůž na vlastní vykrajování
- miska na vyřezané kousky a vydlabanou dužninu
Krok 1 – Vyřízněte vršek dýně
Zní to jednoduše a také to se správným nástrojem překvapivě jednoduché je! Fixem (půjde to i obyčejnou tužkou) naznačte na vršku dýně kruh, který budete chtít odříznout. Vyznačené místo nejprve nízkým řezem objeďte malým, zoubkovaným nožem na zeleninu. Až pak zanořte větší rovný nůž a silou proveďte hluboký řez podél celého obvodu vyznačeného kruhu.
Nože, které se budou hodit
Krok 2 – Odklopte "čepičku" a vydlabejte dýni
Jakmile jste ostrým rovným nožem hluboko obřezali kruh, opatrně odstraňte vršek dýně. Půjde vám to nejlépe tak, že polévkovou lžíci použijete jako páku, zasunete ji do řezu a tlakem dosáhnete kýženého výsledku. Pokud by vám to nešlo, znamená to jediné – řez nebyl proveden dokonale a je potřeba jej opakovat, protože pravděpodobně někde nedošlo k přerušení vnitřní hmoty. Jakmile se vám podaří dýňovou "čepičku" uchopit, opatrně ji odložte stranou. Otevřený vnitřek dýně pečlivě lžící vydlabejte. Z dužniny si později můžete připravit výbornou polévku nebo chutney a semínka třeba upražit anebo nechat na vlastní příští sadbu.
Krok 3 – Namalujte a vyřežte obličej
Fixem vyznačte na dýni "obličej" – nakreslete dostatečně velké otvory pro oči, nos (doporučujeme ve tvaru trojúhelníků) a ústa. Fantazii se meze sice nekladou, ale počítejte s tím, že vše musíte nožem také vyřezat Ş my jsme zvolili ústa s pár zuby, aby výraz byl opravdu strašidelný. Nůž na vyřezání zvolte podle velikosti dýně. Na malou bude stačit nožík na zeleninu, na větší použijte i větší nůž. Pořád ale musí být pohodlný do ruky, aby vám umožnil se kreativně rozmáchnout. Začněte s očima, pokračujte nosem a ústa se nechejte úplně na konec. Dejte si pozor, ať nepracujete s tupým nožem, pokud máte podezření, rozhodně si jej nabruste.
Na každý tupý nůž máme brousek
Krok 4 – Nasaďte dýni zpátky čepičku a máte hotovo!
Gratulujeme, pokud jste došli až sem, máte téměř hotovo! Do dýně stačí už jen vložit zapálenou svíčku, nejlépe ve skleněném kalíšku a přiklopit odříznutým vrškem, který jste hned na začátku tvoření odložili stranou. Po vložení a zapálení svíčky se ze světélkující a problikávající dýně poline i typicky nasládlá vůně. Pokud chcete nějakou jinou, zkuste do dýňové lucerny vložit oblíbenou vonnou svíčku.
Svíčky, které nádherně voní a hoří báječně dlouho
Recepty, které v říjnu rozhodně využijete
25. října 2022
Halloweenské pečení
03. února 2022
Dýňová polévka s chilli
01. září 2023