
Milujete rajčata? Připravte si jeden z kulinárních symbolů Španělska.
Překvapivě zasytí, příjemně ochladí a ještě ve vás zanechá dobrý pocit, že jste něco udělali pro své zdraví.
Gazpacho se podává vychlazené, a to buďto jako studená polévka, nebo jako hustý nápoj v širokých sklenících.
Obtížnost: snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 25 minut
Překvapivě zasytí, příjemně ochladí a ještě ve vás zanechá dobrý pocit, že jste něco udělali pro své zdraví.
Gazpacho se podává vychlazené, a to buďto jako studená polévka, nebo jako hustý nápoj v širokých sklenících.
Obtížnost: snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 25 minut

Ingredience:
- 1,2 kg zralých rajčat
- 1 menší okurka (asi 200 g)
- 1 malá zelená paprika
- 1 malá červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g bílého pečiva (bez kůrky)
pro dochucení:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- sůl a pepř dle chuti
na dozdobení:
- nakrájené malé kostičky papriky, okurky a rajčete, popř. rukola nebo bazalka a krutonky
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
- Rajčata oloupejte (půjde vám to lépe, pokud je na chvilku ponoříte do vroucí vody a pak zchladíte). Oloupaná pak nakrájejte na menší kousky.
- Okurku také oloupejte a pokrájejte na kolečka, papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na menší kousky, které půjdou dobře rozmixovat.
- Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, oloupané stroužky česneku na malé kousky.
- Pečivo nakrájejte na kostky a namočte ho na chvíli do vody, aby změklo.
- Všechny připravené ingredience umixujte dohladka ve stolním mixéru, následně přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř dle chuti a špachtlí dobře promíchejte.
- Hotové gazpacho přelijte do hrnce nebo jiné vhodné nádoby a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit.
- Polévku podávejte studenou. Těsně před podáváním v mističkách nebo širokých sklenkách ji můžete dozdobit podle své fantazie nakrájenými kousky zeleniny, vhodnými bylinkami a světlými krutónky.
Pro nenapravitelné masožrouty můžete tuto čistě vegetariánskou polévku ozdobit plátkem šunky jamónského typu (pršut, sušená bavorská šunka atp.).