Jednoduchý recept na Gazpacho

20. srpna 2024
Jednoduchý recept na Gazpacho
Milujete rajčata? Připravte si jeden z kulinárních symbolů Španělska.
Překvapivě zasytí, příjemně ochladí a ještě ve vás zanechá dobrý pocit, že jste něco udělali pro své zdraví.
Gazpacho se podává vychlazené, a to buďto jako studená polévka, nebo jako hustý nápoj v širokých sklenících. 

Obtížnost: snadné
Počet porcí: 4-6

Doba přípravy: 25 minut
 
Jednoduchý recept na Gazpacho

Ingredience:

  • 1,2 kg zralých rajčat
  • 1 menší okurka (asi 200 g)
  • 1 malá zelená paprika
  • 1 malá červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g bílého pečiva (bez kůrky)

pro dochucení:

na dozdobení:

  • nakrájené malé kostičky papriky, okurky a rajčete, popř. rukola nebo bazalka a krutonky

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

  1. Rajčata oloupejte (půjde vám to lépe, pokud je na chvilku ponoříte do vroucí vody a pak zchladíte). Oloupaná pak nakrájejte na menší kousky.
  2. Okurku také oloupejte a pokrájejte na kolečka, papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na menší kousky, které půjdou dobře rozmixovat.
  3. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, oloupané stroužky česneku na malé kousky.
  4. Pečivo nakrájejte na kostky a namočte ho na chvíli do vody, aby změklo.
  5. Všechny připravené ingredience umixujte dohladka ve stolním mixéru, následně přidejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř dle chuti a špachtlí dobře promíchejte.
  6. Hotové gazpacho přelijte do hrnce nebo jiné vhodné nádoby a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit.
  7. Polévku podávejte studenou. Těsně před podáváním v mističkách nebo širokých sklenkách ji můžete dozdobit podle své fantazie nakrájenými kousky zeleniny, vhodnými bylinkami a světlými krutónky.

Pro nenapravitelné masožrouty můžete tuto čistě vegetariánskou polévku ozdobit plátkem šunky jamónského typu (pršut, sušená bavorská šunka atp.).

Vyzkoušejte další rychlé recepty pro osvěžení

Vyzkoušejte další rychlé recepty pro osvěžení