Rajčata třikrát jinak!

02. srpna 2024
Rajčata třikrát jinak!
Sezóna rajčat je v plném proudu. A to znamená jediné... Ať už máte své vlastní ze zahrádky, skleníku, nebo balkonu, je ideální čas na jejich sklizeň.
Své využití najdou nejen v čerstvém salátu, leču nebo v rajském protlaku, ale také ve třech speciálních receptech, které jsme si pro vás dnes připravili! 
Rajčata třikrát jinak!

Rajčatový tataráček

Osvěžující pokrm, který můžete vegetariánům pyšně servírovat hned vedle jeho masových variant.  Letní tataráček z rajčat je skvělým předkrmem, který připravíte opravdu za několik minut!

Ingredience:

  • 4 středně velká rajčata
  • 1 malá cibule (drcená nebo nasekaná nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (drcené nebo nasekané nadrobno)
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžička balzamikového octu
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Co se bude hodit k přípravě a servírování

Postup:

  1. Rajčata důkladně omyjte. Odstraňte stonky a nakrájejte je na malé kostky. Aby byl tatarák co nejjemnější, zbavte se také větších semínek.
  2. V misce smíchejte nasekanou cibuli, česnek a petržel s nakrájenými rajčaty.
  3. Přidejte balzamikový ocet a olivový olej do mísy s rajčaty a promíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily.
  4. Do směsi dle chuti nasypte sůl a čerstvě mletý pepř.
  5. Připravený pokrm dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.
  6. Podávejte s čerstvým pečivem.

Rajčatová galetka

Kam s bohatou úrodou rajčat? No přece na plech! Rustikální koláč původem z Francie jich snese opravdu hodně. A právě kombinace různých druhů rajčat dodá galetce pestrobarevný vzhled a jedinečnou chuť.

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 4 středně velká rajčata (nakrájená na tenká kolečka)
  • 1 středně velká cibule (nakrájená na tenká kolečka)
  • 100 g tvrdého sýru (např. gouda)
  • 2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty ho vmíchejte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
  2. Poté přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte prsty nebo lžící, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu studené vody.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
  4. Mezitím si připravte náplň. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a cibuli. Nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte bazalku.
  5. Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále. Vytvořte z něj kruh s průměrem asi 25 cm.
  6. Na rozválené těsto dejte střídavě rajčata a cibuli. Pět centimetrů okraje nechte bez náplně. Posypejte nasekanou bazalkou a nastrouhaným sýrem.
  7. Použijte sůl a čerstvě mletý pepř a pokapejte těsto olejem.
  8. Okraje těsta složte přes náplň, aby vznikla volně otevřená galetka.
  9. Pečte v troubě předehřát na 180 ° asi 25–30 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
  10. Hotovou galetku nechte krátce vychladnout a podávejte teplou jako hlavní jídlo nebo předkrm.

Italská tomatová polévka

Polévka s chutí léta i Itálie. Přestože tradiční italská polévka nevyžaduje žádnou složitou přípravu, odmění se vám v podobě vůně linoucí se po celém bytě. Doporučujeme na ni využít zralá rajčata, díky kterým získá ještě výraznější chuť!

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat (oloupaných a nasekaných na kousky)
  • 1 cibule (nasekaná najemno)
  • 2 stroužky česneku (drcené nebo nasekané nadrobno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička cukru (volitelně, pro zjemnění kyselosti rajčat)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1/4 šálku čerstvé bazalky (nasekané)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu nebo pecorina 

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup:

  1. Na středním ohni si připravte hrnec a zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nezměknou a nezískají lehkou zlatavou barvu.
  2. Do hrnce přidejte nasekaná rajčata a smažte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud neuvolní šťávu a nezměknou.
  3. Přidejte sušenou bazalku, oregano a případně cukr. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Zalijte rajčata zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte plamen na nízký a vařte polévku pod pokličkou asi 15–20 minut, aby se chutě propojily.
  5. Mezitím si připravte čerstvou bazalku a parmazán, případně pecorino. Až bude polévka hotová, můžete ji s nimi dochutit.
  6. Po 20 minutách vaření polévku nechte trošku vychladnout.
  7. Pomocí mixéru rozmixujte rajčatovou směs do hladké konzistence.
  8. Dochuťte ji solí a pepřem podle chuti.
  9. Polévku servírujte teplou s čerstvě nasekanou bazalkou a posypanou strouhaným parmazánem nebo pecorinem.

Náš tip na závěr: Když sbíráte rajčata, vždy je trhejte se stopkou nebo v celých trsech. Většina aromatických látek se totiž nachází právě v zelených stoncích, stopkách i listech, na kterých vyrůstají žlázové chloupky s éterickými oleji. Tyto látky jsou pak zodpovědné za plnou a charakteristickou chuť rajčat.

Inspirujte se dalšími zeleninovými recepty

Inspirujte se dalšími zeleninovými recepty