Shakshuka: Barevná snídaně z jednoho hrnce

02. dubna 2024
Shakshuka: Barevná snídaně z jednoho hrnce
Připravte si tradiční izraelskou snídani v podobě sázených vajec zapékaných ve směsi zeleniny. Spojení šťavnatých rajčat, perfektně připravených vajec a kořeněné omáčky vás nenechá na pochybách, proč je právě shakshuka nejoblíbenější snídaní Blízkého východu.

Pro opravdu autentický výsledek použijte při přípravě keramický tajine. Proč právě tajine? Jeho unikátní tvar umožňuje ideální kondenzaci páry, která připraví žloutky k tekuté dokonalosti. 
Shakshuka: Barevná snídaně z jednoho hrnce

Ingredience

  • 1 velká červená paprika 
  • 1 velká žlutá paprika 
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst petrželky
  • 2 snítky máty
  • 4 zralá rajčata 
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička harissy
  • 1 lžička koření garam masaly
  • sůl, pepř
  • 4 vejce
  • 100 g tureckého jogurtu nebo sýra feta

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Papriky omyjte a očistěte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na proužky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z bylinek otrhejte listy, nasekejte je nadrobno a dejte stranou. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky.
  2. Ve hrnci, vyšší pánvi nebo tajinu rozehřejte olivový olej. Osmahněte na něm papriku a cibuli, po chvíli přidejte česnek a opékejte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajčatový protlak, harissu a garam masalu a krátce orestujte.
  3. Vmíchejte nakrájená rajčata a vše vařte asi 10 minut, dokud se nevytvoří hustá omáčka. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Polévkovou naběračkou vytvořte ve směsi omáčky malé důlky a do každého vyklepněte jedno vejce. Posolte a přikryté vařte na mírném ohni asi 8-10 minut. Bílek by měl být ztuhlý, ale žloutek ještě stále krásně tekutý. 
  5. Na závěr posypte bylinkami a přidejte turecký jogurt, nebo slaný sýr feta.