Kuchyň dělá člověka: BESKY

18. září 2023
Kuchyň dělá člověka: BESKY
Jak, s kým a kde bydlí vítězka MasterChef 2021, lektorka kurzů pečení v Gourmet Academy a autorka velmi povedených knih o vaření a pečení Veronika Beskydiarová ala Besky?

Tak to přesně prozradí nový díl Kuchyň dělá člověka!

A samozřejmě nebudete ochuzeni o skvělý recept na sladkou laskominu od této královny kuchyně. Tak vítejte u Besky na Praze 7 a držte si klobouky, protože díky její energii to bude opravdová jízda! 
Kuchyň dělá člověka: BESKY

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Bydlím se svým přítelem na Praze 7. Plánujeme se ale přestěhovat. Uvidíme, kam nás to zavede. 

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Občas k nám přiběhne i čtyřnohý Happy, psík mých rodičů. 

Jak byste popsala svoje bydlení v jedné krátké větě?

Útulné, naše a mezi dvěma nejkrásnějšími pražskými parky, Stromovkou a Letenskými sady. 

Suvenýry z různých koutů světa.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Jednoznačně. Odjakživa jsem to tak viděla doma a mám to tak i teď. 

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Jejího fluida, dobře se v ní vaří, a i když mi v ní chybí více věcí, je v ní skvělá energie. 

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se neobejdete v kuchyni.

Kvalitní pánev, ostrý nůž a silikonová stěrka. 

Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?

Určitě to bude máslo, smetana a parmazán. Rýže, těstoviny a sušené houby jsou ve spíži vždy. A právě když nemáte čas nakupovat, i z těchto ingrediencí můžete připravit nějaké, i když trochu divoké, jídlo. Haha. 

Co jste naposledy uvařila/upekla?

Včera jsem vařila vegetariánské  burrito a upekla jsem pro vás citronové tartaletky, recept na ně najdete o kousek níže.

Považujete se za dobrou kuchařku (což je asi zvláštní otázka pro vítězku MasterChefa)? Co byste uvařila vzácné návštěvě, kdybyste chtěla udělat opravdu dojem?

Vařím ráda a za těch pár let v kuchyni jsem se toho hodně naučila a myslím, že lidem moje jídlo chutná. Vzácná návštěva by si určitě pochutnala na mém panasijském menu, které začíná jarními závitky s pikantním papájovým salátem, hlavním chodem je kung pao s rýží a na závěr mangová lepkavá rýže!

BESKY, tak mi říkají už odmalička.

Co vy a hudba? Co si ráda pustíte třeba při vaření

Hudba je něco, co mě okamžitě dostane do dobré nálady. Nemám ráda při vaření ticho. Jemný house nebo R&B mám moc ráda. Ale momentálně u mě převažují různé podcasty a mluvené knihy.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější

Jednoznačně asijská. Konkrétně thajská.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělila o recept s našimi čtenáři?

Citrónové tartaletky s meringue.

Citronové koláčky, tedy tartaletky, jsou na světě. 

Preferujete sladké nebo slané?

Sladké! 

Hranolky nebo salát?

Hranolky a nejlépe s kečupem!

Kávu nebo čaj?

Kávu, flat white je moje srdcovka. 

Kdybyste si mohla vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Vždy mě fascinoval starověký Egypt, takže by to byla asi Kleopatra. 

Organizovaný nepořádek. 

Malý kousek z mé sbírky kuchařek.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Jídlo si nejvíce vychutnávám, když jsem v kruhu nejbližších lidí, a nejvíc si ho užívám, když je u stolu okolo 6 lidí. Když je jich víc, tak už je to taková „překřikovačka“.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

U mě je tak rychlé životní tempo, že se mi podaří zastavit jen o Vánocích. A tehdy přichází na řadu celá kolekce vánočního servisu od Villeroy & Boch. Miluju ho! 

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte ráda alko a nealko? 

Mám ráda osvěžující limonády. Nejlepší jsou, když mají bublinky a jsou pořádně vychlazené. Nevadí mi ani Cola nebo jen obyčejná voda. Alkoholu dávám přednost lehkému, tedy růžovému vínu nebo nápojům jako hugo spritz apod.

Co byste doporučila za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevila v poslední době? 

Dokonalý brousek na nože AnySharp. Poměr ceny a výkonu je neskutečný. A v Potten & Pannen - Staněk mají různé barvy, které se dají krásně napárovat k interiéru kuchyně. 

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Je toho asi víc a já se jen těším, až si to všechno třeba jednou splním. Chtěla bych mít plynový sporák, velkou americkou lednici, konvektomat a velký středový ostrůvek na práci.

BEZ ČEHO SE BESKY VE SVÉ KUCHYNI NEOBEJDE

SÉRIE KUCHYŇ DĚLÁ ČLOVĚKA

SÉRIE KUCHYŇ DĚLÁ ČLOVĚKA