

Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen - Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíš a s kým?
Bydlím na milovaných Vinohradech, stejně jako moje máma a bratři. A bydlím momentálně sám.
Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
To bohužel nemůžu, protože bych se jim nemohl věnovat na 100 %. Nechám si to spíš na stáří.
Jak bys popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Mám to štěstí, že bydlím v krásné lokalitě u parku, kde je klid, super lidé, dobrý vibe, a zároveň to mám do centra cca 10 minut… Vinohrady jsou hood jako žádný jiný.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
Zrovna kuchyně je u mě nejmenší část bytu, ale důležitý je recept, vibe a společnost. A také hostitel!
Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považuješ a proč?
Mám nejradši svoje ostré nože… to je pro mě základ.
Vyjmenuj tři věci, bez kterých se neobejdeš v kuchyni?
Ostré nože, dobrý wok a smoothie maker.
Bez kterých věcí se Honza Žampa v kuchyni neobejde?
Jaká ingredience ti nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Mám rád chilli produkty, zázvor, asijské a středomořské koření a kvalitní těstoviny. A také zelňačku – dar z nebe na zažívání a vitamín C.
Co jsi naposledy uvařil/upekl?
Rád vařím paccheri s červenou omáčkou. V ní guanciale a pecorino… bože můj, to je slast! Také mám rád čočku na všechny způsoby, tu dělám často.
Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil vzácné návštěvě, kdybys chtěl udělat opravdu dojem?
To se nepovažuju… Mám pár receptů z Malty, kde jsem trávil dětství a školní léta. Umím dobře těstoviny, pár receptů na steak a králíka na bílém víně s pečeným bramborem. To je recept z Malty, myslím, že by neurazil.
Co ty a hudba? Co si rád pustíš třeba při vaření?
Tím, že jsem muzikant a producent, tak poslouchám v soukromí většinou mluvené slovo a podcasty. Jinak miluju vše od Pink Floyd až po Anderson Paaka a mnoho dalšího.
Která světová kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Nejradši mám Asii a Itálii… Myslím, že to jsou dva hlavní světoví matadoři.
Máš oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělil o recept s našimi čtenáři?
Mám těstoviny na červeno s tuňákem a kapary.
Preferuješ sladké nebo slané?
Určitě slané. Už jako dítě jsem místo před cukrárnou brečel před řezníkem, že chci párek.
Hranolky nebo salát?
Na 80 % salát, 20 % hranolky.
Kávu nebo čaj?
Obojí… ráno čaj a káva, přes den ristretto… několik… ale ne kyselé!
Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříš?
Jim Carrey a Robbie Williams.
Dáváš přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jsi spíš pro komornější stolování?
Mám globálně radši 4–6 lidí… Myslím, že to je akorát na smysluplnou konverzaci.

Maska z Benátek ala Boris Brejcha.

Když se vaří voda, skládám muziku – moje vášeň.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
To mě ještě nenapadlo. Čerstvé květiny uprostřed stolu a karafa dobrého vína.
K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíš nám, jaké máš rád alko a nealko?
Mám rád domácí citronádu a z alkoholu v zimě dobré červené ala Rioja, v létě dobré bílé z Moravy… suché!
Co bys doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jsi objevil v poslední době?
Struhadlo, které chytá sýr rovnou do vlastní nádoby a nedělá nepořádek.
Co ti ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
5 m² navíc!






