

Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen - Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Už jedenáct let žijeme, tvoříme, produkujeme a reprodukujeme se v našem funkcionalistickém bytě nedaleko vily Tugendhat v Brně. Zatím jsme to dotáhli na dva kusy dospělých, dvě děti, jedno morče a tři řasokoule.
Sdílíte své obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Naše morče se jmenuje Morčina a pod stromeček dostala nový domeček a nový klobouk. Byla ráda.
Jak byste popsali svoje bydlení v jedné krátké větě?
Byt, kde je všechno možné.

Přerostlá kytka a bronzová exotika od Jaromíra Garguláka.

Úžasné a nejlepší svíčky z přírodních vosků ze zlínského ateliéru Dílnov od Terezky.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem bytu?
No jasně. Nedávno jsme si pořídili nový stůl a židle od české značky Situs. Když jsme doma, trávíme tu denně hodiny.
Karolína: A já u něj navíc dennodenně pracuju, protože na rozdíl od Garyho nemám doma psací stůl.
Garyho: Můžeš do aťáku.
Karolína: Tam se mi ale nechce chodit.
Gary: Tak vidíš.
Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považujete a proč?
Gary: Miluju, že máme kuchyň propojenou s jídelní a odpočinkovou částí bytu. Můžu vařit a být s ostatními. A taky cením, že jsme se u rekonstrukce rozhodli udělat kuchyňskou desku z jednoho kusu umělého kamene, včetně dřezu. Doporučuju.
Karolína: Nejlepší je podle mě podlaha. Kamenina stará sto let. Kdysi tu bývala zimní zahrada.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete?
Světlo, láska a robot KitchenAid, co jsme si dovezli v příručním zavazadle z USA.
Bez kterých věcí se Gargulákovi v kuchyni neobejdou?
Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Mlíko kvůli kakaju, kvalitní sojovka na asijské pokrmy a Garyho pikantní salámky.
Co jste naposledy uvařili/upekli?
Karolína: Svíčkovou podle Garyho babičky. Vždycky jde část do mrazáku na horší časy.
Gary: Dušené hovězí s jasmínovou rýží.
Raf: Rafíkovu speciální česnečku!
Považujete se za dobré kuchaře? Co byste uvařili vzácné návštěvě, kdybyste chtěli udělat opravdu dojem?
Vaříme rádi, vaříme dobře! Naše výkony jsou však odvislé od toho, kolik zrovna máme času na přípravu i konzumaci. Královské návštěvě bychom udělali jahodové šišečky s tvarohem podle mamky od Karoliny ze Zlína.
Co vy a hudba? Co si rádi pustíte třeba při vaření?
Playlist poslední dobou udávají děti. Valča jede Chromeo a Ivana Mládka. Rafik Kapitána Dema a Prodigy.

Zátiší nad TV. Bez TV by to bylo zátiší nad krbem.
Kterou světovou kuchyni máte nejraději?
Vietnamskou, thajskou, japonskou. Gary zbožňuje kraby. A nejlepší rybu prý měl na řece Mekong. Na sjezdovce ale místo sushi vkládáme do úst raději tagliatele.
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělil o recept s našimi čtenáři?
Ano, Luki poslední dobou dotáhl k dokonalosti tzv. „Garyho Bún Xào“.
Preferujete sladké nebo slané?
Naše produkce se jmenuje Cinebonbon, ačkoli Lukáš je spíš solí, než sladí.
Hranolky nebo salát?
Když jsou k mání supr suroviny, tak salát, když si to těžká chvíle žádá, tak hranolky.
Káva nebo čaj?
Gary čaj, Karol káva, ale jenom dopoledne. Rafik říká „kávička s rumíčkem“ a Valča říká „kakajo“.
Kdybyste si mohli vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte?
S Davidem Lynchem samozřejmě.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Velké hostiny! Kamarádské sešlosti u nás v kuchyni! Rodinné oslavy narozenin! Všechny tyhle akce, na které je potřeba si vzít den dovolené kvůli přípravám a dva dny kvůli rekonvalescenci.

Absence pracovny doma je fajn příležitost, jak pracovat u kuchyňského stolu, a tedy pořád něco uklízet…

Původní křeslo Halabala H-269, dovezeno z mamahotelu ze Zlína, kompletně repasováno, přečalouněno. Pohodlné moc není, krásné ano.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ano, v jednom antik storu jsme objevili nádherný servis z roku 1910 se zlatým lemováním. Ale dáváme ho do myčky, protože si myslíme, že věci by měly sloužit lidem a ne naopak. Tak postupně odchází. Musíme objevit nový.
K jídlu patří nedomyslitelně i pití? Povíte nám, jaké máte rádi alko a nealko?
Gary: Pivo – Kola. A hodně bublinatá voda.
Karolína: Matonka s citronkem. Alko už moc nejedu. A když, tak jedině Veuve Cliquot, mám ráda story o madame Cliquot, první byznys ženě, první dámě, co vedla globální značku.
Co byste doporučili za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevili v poslední době?
Fakt ostrý nůž malý a jeden velký. A kvalitní pánev. A nano-houbička, která pomůže zamést stopy po velkém vyváření.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Jednoznačně sauna.






