Kuchyň dělá člověka: Richard Bielik

23. října 2024
Kuchyň dělá člověka: Richard Bielik
Richard Bielik patří k nejlepším šéfkuchařům v Čechách a na Slovensku. Tenhle sympatický a moc talentovaný mladý muž svou kariéru začal v rodném Slovensku, ale záhy se prosadil na české gastro scéně. Působil jako kuchař v londýnské michelinské restauraci Kitchen W8, v Praze v restauracích hotelů Le Palais či The Grand Mark. Byl šéfkuchařem restaurace Zem Prague a momentálně je head chef v hotelu Alcron. To si všechno můžete dohledat, ale jaké je Richardovo bydlení zjistíte pouze tady. Tak vítejte… 
Kuchyň dělá člověka: Richard Bielik

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen-Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíš a s kým?
Bydlím se svou milovanou ženou a naší dcerou v Praze 7. Brzy se budeme stěhovat, ale plánujeme zůstat v té stejné oblasti, hlavně blízko přírody.

Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Už ne, ale měli jsme pejska čivavu.

Jak bys popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Domov, bezpečný přístav, kde se cítím nejlépe.

Někdy je potřeba si odpočinout a inspirovat se. Nikdy nic nekopíruju, jen využiju určité nápady nebo techniky. 

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem bytu?
Určitě ano. Kuchyně a jídlo spojují lidi, a to i ostatní místnosti domova.

Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považuješ a proč?
Baví mě, když má kuchyň velké dřevěné prkno na krájení. Můžete krájet víc věcí najednou a rozprostřít se po celé ploše.

Vyjmenuj tři věci, bez kterých se neobejdeš v kuchyni? 

Určitě je to Vitamix, hrnec Staub, který má velké množství využití, a pracovně tomu říkám lízatko, ale je to silikonová stěrka, se kterou připravíte nejlepší míchaná vajíčka nebo ovesnou kaši.

Co nesmí Richardovi chybět v kuchyni

Jaká ingredience ti nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Máslo, mléko, olivový olej, rýže, dětská krupice. I z těchto málo ingrediencí je možné vykouzlit skvělé jídlo.

Co jsi naposledy uvařil?
Byla to rychlá a zdravá večeře, a to celozrnné těstoviny s hokkaidó dýní, česnekem, brokolicí a veganskou smetanou.

Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil vzácné návštěvě, kdybys chtěl udělat opravdu dojem?
Vařím rád, a ještě radši mám, když lidem chutnají moje výtvory tak, že ani nemluví a vychutnávají si ten moment. Určitě bych udělal babčinu svíčkovou, v mém moderním pojetí.

Co ty a hudba? Co si rád pustíš třeba při vaření?
Mám rád písničky od Nora en Pure, má skvělou melodickou hudbu, ideální na vaření. A také když potřebujeme v práci v kuchyni „pushovat“, je to ideální volba.

Nůž, který jsem dostal od kolegů při narození dcerky. Je od výrobců katan z Číny.

Každý by měl mít svou kuchyni.

Která světová kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Mám rád japonskou kuchyni a francouzskou kuchyni.

Máš oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělil o recept s našimi čtenáři?
Na pánvi pečené kachní prso a vnitřnosti, švestkové pyré, kapusta, konfitované brambory a demi-glace omáčka.

Preferuješ sladké nebo slané?
Myslím, že spíš slané, ale na sladké mám také slabost, no musí to být podle mých představ.

Hranolky nebo salát?
Hranolky! Ale dobře ochucený salát miluju také.

Kávu nebo čaj?
Jak kdy. Miluju ledový čaj, ale také cold brew. Vždy podle nálady.

Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříš?
Napoleon Hill, Anthony Robbins, LeBron James.

Dáváš přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jsi spíš pro komornější stolování?
Spíš komornějšímu stolování, ale velké rodinné hostiny mají také něco do sebe.

Vzpomínky.

Máme rádi detaily.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Z hezkých talířů jídlo chutná vždy mnohem lépe. Ale nepotrpím si na to. Doma máme oblíbený servis na dřevěných talířích nebo na klasickém bílém servisu z Potten & Panen od Villeroy & Boch.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití? Povíš nám, jaké máš rád alko a nealko?
Miluju jablečný džus a také všechny 100% džusy a fresh šťávy. Alkohol nepiju téměř 7-8 let.

Co bys doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jsi objevil v poslední době?
Teď nově jsem si pořídil Nutribullet, který je kromě přípravy omáček, smoothies a pest dobrý i na rozemletí třeba ovesných vloček na mouku nebo drcení.

Co ti ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Je tam toho víc. Ale když si budu zařizovat dům, tak bude mít velký středový ostrůvek, americkou lednici, konvektomat, indukci, šuplíkovou lednici na nápoje a pracovní plochy s kamennými deskami.

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností