Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen-Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíš a s kým?
Bydlím na předměstí Bratislavy u lesíka.
Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
14 let jsem měl mopslíka, ale už 3 roky jsem bez pejska… Stále jsem se s jeho odchodem úplně nevyrovnal.
Jak bys popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Jednoduché, přizpůsobené mým potřebám.
U Milana nikdy nesmí chybět živé květiny ani ve vstupu do domu.
Fotografie od Miroslava Tichého.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
Protože je kuchyně součástí denní části domu, která je celá otevřená, tak ano. Ale kdybych stavěl dům znovu, dal bych kuchyni raději samostatně… Spojená kuchyně se přeceňuje, například když servírujete večeři na Vánoce, nevím, co dřív, protože hned musím všechno uklidit.
Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považuješ a proč?
Asi toho, že jsem si celý dům, včetně kuchyně, vymyslel a navrhl sám. Dělal jsem to úplně poprvé s omezeným rozpočtem a každý se u mě cítí dobře. Myslím, že kuchyně je docela nadčasová.
Vyjmenuj tři věci, bez kterých se neobejdeš v kuchyni?
- Můj tyčový mixér SMEG s nástavci, ten zvládne úplně všechno.
- Bez myčky by byl stále nepořádek.
- Bez kvalitních tenkých sklenic na víno.
Bez kterých věcí se Milan v kuchyni neobejde?
Jaká ingredience ti nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Protože moc nevařím, jsou to hlavně vejce, nízkotučná šunka, tuňák ve skle a nějaký bezlepkový chléb.
Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil vzácné návštěvě, kdybys chtěl udělat opravdu dojem?
Když jsem vyhrál jednu velmi populární TV show o vaření, asi nebudu úplně nejhorší. Velmi rád dělám například kuřecí perkelt, ale bez mléka a bez lepku… Umím téměř každý recept uvařit ve zdravější verzi, aniž byste to poznali.
Co ty a hudba? Co si rád pustíš třeba při vaření?
Při vaření většinou poslouchám podcasty, při těch se mi lépe soustředí než při hudbě, protože nejsem moc klidná osoba. Hudbu poslouchám různou, house, taneční jako v klubu na Ibize, ale i popové hity.
Která světová kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Miluji italskou kuchyni, samozřejmě bez kravského mléka a lepku je to těžší, ale nikdy nemám problém si vybrat nebo uvařit. Miluji španělské tapas. Ale nejoblíbenější u mě bude určitě asijská kuchyně.
Máš oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělil o recept s našimi čtenáři?
Citronová bábovka bez lepku.
Preferuješ sladké nebo slané?
Přiznám se, že i když hodně cvičím a snažím se držet stravu, sladké miluji a něco sladkého si dám každý den. Dokonce si dávám něco malého sladkého po každém jídle… Naučil jsem se to na ajurvédě a vyhovuje mi to. Nikdy tak nemám pocit, že si něco odpírám. Ale samozřejmě většinu jídel tvoří slaná kuchyně, palačinky na oběd nepovažuji za jídlo.
Hranolky nebo salát?
Určitě salát, miluji dobře ochucené zajímavé saláty. Hranolky jím málokdy… když už, tak mám radši batátové.
Káva nebo čaj?
Mám rád obojí. Na čaj nejsem vybíravý, kupuji si bylinkové sypané čaje a piju je po litrech. Čaj piju každé ráno a večer před spaním. Dobrou kávu mám rád, mám i kvalitní SMEG kávovar, takže si doma umím vychutnat kávu jako od baristy. Mám radši italskou kávu s plnou čokoládovou chutí, bez mléka a cukru. Snažím se to s ní nepřehánět, protože hodně kávy nám nedělá dobře. Káva je podle ajurvédy lék, a s léky je třeba nakládat rozumně.
Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříš?
Velmi rád bych šel na večeři s Trixie a Katyou 😂, jsou to moje oblíbené drag queens… máme podobný nevhodný humor.
Dáváš přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jsi spíš pro komornější stolování?
Asi jsem pro komornější stolování, hodně lidí mě stresuje, jestli se o ně umím postarat… To radši pořádám v restauraci s personálem.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Slavnostní servis mám jen na Vánoce, od Villeroy… ten se používá vždy jen pár dní během svátků, kdy nechávám stůl stále prostřený.
K jídlu patří nedomyslitelně i pití? Povíš nám, jaké máš rád alko a nealko?
Většinou piju vodu s citronem. Alkohol mám rád lehčí šampaňské nebo Prosecco vyrobené tradiční metodou.
Co bys doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jsi objevil v poslední době?
Určitě si nemohu vynachválit multifunkční food processor k tyčovému mixéru SMEG. A rýžovar… ten jsem koupil nedávno a je to super věc. Hlavně když jíte stále kuřecí prsa a rýži 😂.
Co ti ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Musím si nechat dodělat pár šuplíků, možná ostrůvek a zabudovanou ledničku na nápoje 😊.
Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností
16. listopadu 2024
Kuchyň dělá člověka: Richard Bielik
03. listopadu 2024
Kuchyň dělá člověka: YAK.SHA
20. října 2024
Kuchyň dělá člověka: Adriana Žiačková
26. srpna 2024