Kuchyň dělá člověka: Martin Pek

31. července 2024
Kuchyň dělá člověka: Martin Pek
Martin Pek patří k našim nejlepším skateboardistům.
Byl několikrát mistrem České republiky, ale také vyhrál domácí Mystic Sk8 Cup, prestižní závod patřící do série světového poháru. Nikoho tedy určitě nepřekvapí, že je součástí českého národního skate teamu.
Martin je zastánce zdravého životního stylu aktivního člověka, který se zajímá o kvalitní jídlo a správnou životosprávu.
Pojďme společně nahlédnout k němu domů na Prahu 4 a do jeho kuchyně!
Kuchyň dělá člověka: Martin Pek

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen-Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně

Kde momentálně bydlíte a s kým?  

Bydlím momentálně s přítelkyní v bytě, který jsme si sami podle svých představ zrekonstruovali. 

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?  

Jediná polo němá tvář je momentálně náš syn Mason, který se už začíná slušně projevovat.  

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě? 

Útulný a čistý rodinný byt. 

V poslední době si trochu připadám jak na kolotoči, takže je potřeba se někdy odreagovat.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem bytu? 

Máme propojenou kuchyň a obývák, takže srdcem našeho bytu je právě tento prostor. 

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Mám rád prostornou kuchyňskou desku, kde můžu v klidu připravovat, co je potřeba, jak pro sebe, tak i pro malého.  

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete. 

Nože, hrnce, varná deska. 

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět? 

Skořice. 

Co jste naposledy uvařil? 

Rajskou s těstovinami pro malého.  

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem? 

Záleží, jestli by ta návštěva měla ráda maso. Pokud ano, tak bych udělal steaky se zeleninou. Pokud ne, tak umím skvělé veganské červené kari s bramborami. 

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?  

Hudbu miluju, takže si pouštím většinou nějaké sety. Nejoblíbenější je Ben Böhmer z Cappadocie. 

Zwilling Four Star samoostřící blok s noži. Dejte si pozor, jsou opravdu ostré. 

Aromatická svíčka a krabička, ve které mi přišla vstupenka na Tomorrowland. Je to nejznámější taneční festival na světě, který se pořádá vBelgiia mají to skvěle vychytané.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?  

Nejoblíbenější je vietnamská kuchyně, ale nejraději vařím italskou. 

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?  

Momentálně si doma ohřívám na pánvi Yes krabičky, protože chci jíst kvalitní rozmanité jídlo a mít přehled o svých kaloriích. Většinou si tedy dám zvlášť omáčku, do které přidám trochu vody a pomalu ohřeji. Pak přidám na stranu přílohu a jídlo je hotové. V poslední době jsem si i dost oblíbil smoothie od Natur proteinu, kdy stačí obsah sáčku smíchat s250 ml vody nebo mléka. Já používám rostlinné mandlové nebo kokosové a dozdobím chia semínky a například borůvkami. Co se týká potréninkového jídla, tak mám nejraději protein s banánem a tajnou přísadou skořicí. 
Recept na banánové smoothie se skořicí alá Martin Pek

  • 300 ml mandlového mléka
  • 1 banán (záleží na velikosti, takže někdy jen půlku) 
  •  půlku čajové lžičky mleté skořice

Banán s mlékem a proteinem rozmixuji a na závěr posypu skořicí. Skořice nápoji dá vždy příjemnou chuť a baví mě to pokaždé. 

Martin Pek

Chcete si připravit smoothie jako Martin?

Preferujete sladké, nebo slané?

Slané se sladkým.

Hranolky, nebo salát?

Záleží na situaci. Mám rád obojí. Hranolky samozřejmě ne tak často. Saláty tedy u nás doma převládají.

Kávu, nebo čaj?

Poslední dobou většinou káva.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Will Smith. Je to můj oblíbený herec, a tak si myslím, že by to byla skvělá zábava a příjemné popovídání.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Rád sdílím jídlo se svojí rodinou nebo přáteli, kdy každý může ochutnávat z jednoho stolu.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Zatím ne, ale až se s přítelkyní přestěhujeme do baráčku, tak si tam určitě své místo najde.

K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko? 

Nealko mám nejraději neperlivou vodu, konkrétně Aquila, a alkohol prosecco.

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil? 

Kvalitní držák na kvalitní nože, který má v sobě brousek. A mimo kuchyň bych jmenoval PS5. Neustálé akce, natáčení, tréninky a náš malý prcek mi v poslední době dávají dost zabrat, a tak rád u něčeho vypnu. Takže si rád někdy zahraji navečer Fortnite. Minulý rok jsem daroval svému tátovi svůj starý PS4 Pro a v 65 letech se to naučil hrát. Takže když se poštěstí, tak hrajeme spolu, a ještě s mým švagrem a synovcem, kterému je 8 let a je to už nyní skvělý hráč. Prostě 4 generace v jednom.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Chyběly nám právě ty kvalitní nože, které jsme teď pořídili.

Co nesmí Martinovi Pekovi chybět v kuchyni?

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ