
Doba přípravy: 45 minut těsto, 25 minut příprava koláče, 30 minut pečení
Počet porcí: 10-12

Ingredience
na těsto pâte brisée:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1/2 čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce cukr písek
- 80 ml vody nebo vlažného mléka
tip: Chcete-li si ušetřit práci s těstem, výborně poslouží i hotové těsto listové.
jablečná náplň:
- 6 větších jablek (Golden)
- 30 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 1/4 šálku smetany 12%
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
Co se vám bude hodit pro přípravu náplně
Videorecept na jednoduchý francouzský jablečný koláč
V krátkém videu najdete nejen další snadný recept na těsto, ale také návod na časově nenáročné zpracování jablek, vhodné i pro úplně malé děti, včetně jednoduchého, ale zato naprosto dokonalého triku proti zhnědnutí jablek přípravy. Ve video receptu na jablečný koláč, připravovaný dospělým a malou holčičkou okouknete i možnosti používání dětského kuchařského setu Opinel v praxi.
S vyskládáním jablíček si můžete hrát, buď použijete jednoduchý model z našeho videa, anebo plátky pokládejte do spirály či vrstvěte lehounce přes sebe jako okvětní plátky.
Co se bude hodit pro přípravu těsta
Postup
Příprava těsta pâte brisée:
1. Nejprve smíchejte v misce mouku, sůl a cukr.
2. Přidejte na kousky nakrájené povolené máslo
(vyndejte si jej z lednice cca 3 hodiny před použitím) a ručně jej rychlým hnětením konečky prstů zapracujte do mouky, dokud získáte konzistenci drobenky. Bude to trvat 2-3 minuty.
3. Ke směsi přilijte vodu a zpracujte tak, aby se těsto spojilo a šla z něj vytvořit koule.
4. Podsypejte si moukou vál nebo jinou podložku. Těsto pak válečkem rozválejte na placku a vložte do máslem vymazané koláčové formy.
Příprava jablečné náplně:
1. Nejprve si připravte základ v podobě rozvařeného kompotu. Vložte do hrnce 4 oloupaná a na kostky rozkrájená jablka.
2. Přilijte sklenku vody a vařte na středním stupni a občas promíchejte.
3. Jakmile začnou jablka měknout, přisypte vanilkový cukr a zcela rozvařte.
4. Hotový "kompot" posypte drceným hřebíčkem a promíchejte.
5. Během vaření oloupejte a rozčtvrťte zbývající 2 jablka, ošetřete citrónem proti zhnědnutí a nakrájejte je na pokud možno tenké plátky.
Příprava vlastního koláče:
1. Zapněte troubu na 210 °C.
2. Rozválenou placku vložte do koláčové formy a odstraňte přetékající okraje a dno opatrně propíchejte vidličkou.
3. Vlijte připravená, lehce vychladlá rozvařená jablka, vařečkou povrch ještě uhlaďte.
4. Na rozvar vyskládejte plátky jablek, posypte je skořicí a dejte do trouby
5. Metličkou rozmíchejte ve smetaně vajíčko s třtinovým cukrem; po 15 minutách pečení koláč vyndejte, zalijte připravenou smetanou s cukrem a dejte péct na ještě dalších 15 minut.






