Nakládaná fermentovaná zelenina neboli pickles ozvláštní vaše oblíbené pokrmy
Zkuste si připravit klasické britské pickles, ale moderněji. Nakládaná kvašená zelenina příjde vhod jako chuťovka ke grilovanému masu, hodí se k hovězímu masu nebo k fish & chips. Podle našeho tipu připravené kimchi se dobře „kamarádí“ s opečenou grilovací klobáskou, skvěle sedne k dušenému hovězímu, a nebo ke smažené rybičce. Oživí vaše oblíbené pokrmy pikantní nakyslou chutí a svými svěžími barvami.
Co budete potřebovat
Na přípravu fermentované zeleniny kimchi můžete využít Kilner sety, určené přímo pro fermentaci. Připravené kimchi pak nejlépe uchováte v zavařovacích sklenicích Kilner, ve kterých připravená lahůdka navíc i skvěle vypadá. Zároveň se dají umývat opakovaně v myčce – což je jejich další plus. Sklenice od britské společnosti Kilner jsou sklenicemi na celý život a že tedy i něco vydrží, navíc mají i tradici, která ve Velké Británii sahá až do roku 1842.
Kilner – jak se vám líbí?
Ingredience
Na 1 litr domácí nakládané zeleniny – pickles budete potřebovat:
- 200 g malých cornichons okurek (již předem naložených)
- 1 velká bílá cibule
- 4 malé šalotky
- 100 g perličkových bílých cibulek
- 100 g sladké kukuřice ve slaném nálevu
- 1/2 větší karotky
- 4 lžíce nakládaného celeru
- 2 lžíce kaparů
- 2 snítky čerstvého kopru
- 1 snítek čerstvého estragonu
- 2 lžíce dýňového semínka
- 1 lžíce třtinového cukru
- čerstvě namletá hrubozrnná sůl
- 100 ml vinného octa
- 200 ml vlažné vody
Postup
1. Nakládané cibulky si nadvakrát podélně překrojte, oloupanou bílou cibuli ideálně nadrobno. Oproti tomu šalotku si pokrájejte na půlměsíčky. Všechny tyto ingredience přendejte do misky.
2. Karotku, tedy mladou mrkvičku, si nastrouhejte na nudličky a také přidejte do misky. Nakládaný celer neslévejte z nálevu, ale vše promíchejte s ingrediencemi v misce. Kukuřičku zceďte a dejte prozatím stranou.
3. Co by to bylo za nálož po anglicku bez poctivého láku. Do vyšší nádobky přelejete vlažnou vodu s vinným octem, třtinovým cukrem, hrubozrnnou solí a pepřem 4 barev. Pečlivě promíchejte, až se všechno rozpustí.
4. V mezičase nasekejte opraný čerstvý kopr, spolu s estragonem a kapary, tuhle nadrobno nasekanou směsku přendejte k nálevu, dýňové semínko nechejte, tak jak je.
5. Teď nenápadně po anglicku hezky pěkně skleničky vrstvěte – nejdříve okurkovou směsku, poté vrstvu kukuřice a dýňové semínko. Takto opakujte ještě jednou, jakmile je sklenice takřka vrchovatá po okraj, přijde na řadu lák
6. Zalívejte pod okraj sklenice, poté přiklopte osušené kovové víčko a utěsněte zašroubováním. Přendejte do chladna a za dva tři dny máte hotovo.
Autor receptu: Daniela Turecká, kuchařka Nalož to
Do čeho naložit vlastní pickles?
Fermentujte profesionálně
Recepty na další chuťovky ke grilu
27. ledna 2022
Smetanový dip s koprem a ořechy
17. prosince 2021
Pikantní dýňové chutney
10. ledna 2022
Kimchi s moravskými kořeny
07. prosince 2021