S nástupem teplých letních dnů častokrát upřednostňujeme lehčí a vyváženější způsob stravování. A protože nám aktuálně čerstvá zelenina roste všude na záhoncích, a navíc nyní i nejlépe chutná, je nejvyšší čas pustit se do jejího zpracování…
Připravili jsme si pro vás zaručené tipy na chutnou přílohou, rychlou svačinu i plnohodnotné jídlo k obědu! Je ovšem potřeba myslet na to, že ne všechny druhy zeleniny jsou vhodné pro každou úpravu. Některá je ideální k vaření, zatímco jiná zase vynikne při grilování nebo pečení…
Salát je základ!
Nejtypičtějším zeleninovým pokrmem je bezesporu salát – směsice barev, vitamínů, bohatých živin a různorodých chutí, kterou zvládne připravit každý snadno a za pár minut. Zeleninové saláty jsou lehce stravitelné a chutné, můžete je přizpůsobit osobním preferencím a zároveň skvěle poslouží buď jako plnohodnotné samostatné jídlo, nebo případně jako příloha k hlavnímu chodu.
Salátové listy, špenát, rukola a římský salát jsou základem většiny zeleninových salátů. Aby vám šla práce s nimi od ruky, je ideální pomocí odstředivka na salát Good Grips, která odstraní přebytečnou vodu z lístků, díky čemuž salát lépe absorbuje omáčky a dochucovadla a díky odstranění přebytečné vody udrží salátové listy krásně křehké.
Jak je ale všeobecně známo, jíme i očima. Krásné servírování tak může jakýkoliv pokrm posunout ještě o kousek dál. Abyste z jednoduchého salátu vytvořili umělecké dílo na talíři, doporučujeme ho servírovat v porcelánové míse, třeba v zajímavém skandinávském designu jako nabízí například salátová mísa Perlemor Sand od Villeroy & Boch.
Vařením zeleniny nic nezkazíte
Vaření zeleniny je jedním z nejpopulárnějších způsobů přípravy. Jde o skvělou cestu, jak získat zdravou přílohu, samostatné jídlo i chutnou ingredienci do polévek a omáček. Tepelnou úpravou navíc zachováte spoustu živin a za přidání špetky soli lehce zvýrazníte její přirozenou chuť.
Aby zelenina vypadala co nejlépe, je důležité ji nakrájet na stejně velké kousky. Práce vám půjde dobře od ruky, když použijete nůž z kolekce Professional "S" od Zwilling, určený přímo na krájení zeleniny.
Na škrábání a čištění zeleniny vám pak jistě přijde vhod škrabka na zeleninu OXO, díky které připravíte tenké proužky zeleniny i ovoce na ozdobení vašich zeleninových salátů, případně všestranná nerezová škrabka od německého výrobce Zwilling.
Pečená zelenina je perfektní nejen jako příloha
Křupavost a výrazné aroma pečené zeleniny je lákavou alternativou ke klasickým úpravám této zdravé pochoutky. Její chuť lze navíc kombinovat s různými ingrediencemi a druhy koření, jako je kurkuma, paprika či oregano. Pak už jen stačí zeleninu zakápnout troškou oleje, vložit do předehřáté trouby a dílo máte téměř hotovo. Obzvlášť skvěle chutná třeba pečená mrkev, celer, květák nebo brokolice.
Grilování k létu prostě patří
Grilování je skvělý způsob, jak využít příchod teplého počasí naplno. Nejen, že zužitkujete sezónní plodiny, můžete u něj strávit i příjemný čas s přáteli. Ne všechny druhy zeleniny jsou však na gril vhodné. Příkladem může být takový špenát, salátové listy, okurky nebo ředkvičky, které obvykle obsahují hodně vody a jsou jemnější, což může vést k jejich rozpadnutí nebo změknutí. Naopak výborně na grilu chutná cuketa, paprika nebo lilek.
Jak ugrilovat zeleninu rovnoměrně a dozlatova? Pomoct vám v tom může grilovací koš na zeleninu Weber, který z ní odvede přebytečnou vodu, díky čemuž bude zelenina na skus krásně křupavá. Pokud nevlastníte gril, ale chtěli byste si tuto přílohu dopřávat také, doporučujeme pořídit litinový gril Staub, který je navržen tak, aby jídlo chutnalo i vypadalo jako z grilu. Vhodný je přitom na všechny typy sporáků včetně indukce a trouby.
Nakládaná nebo marinovaná zelenina
Pokud máte nadbytek sezónní zeleniny, můžete ji také nakládat či konzervovat. Nakládaná zelenina (neboli pickles) je oblíbenou pochoutkou, jejíž kouzlo spočívá zejména v praktičnosti. Tento způsob zpracování konzervuje suroviny, čímž prodlužuje jejich životnost a dodává jim specifickou – kyselou, případně slanou chuť. Okurky, papriky, kyselé zelí, cibuli nebo třeba křen namočíte v nálevu směsi octa, soli, cukru a dalších aromatických přísad, které zajišťují fermentaci a vytváří křupavý nakládaný pokrm, který vám v lednici vydrží i několik týdnů.
Dalším způsobem je příprava v marinádě. Ta se na rozdíl od naložení zeleniny zaměřuje spíše na dochucení a zvýraznění chuti. Zelenina se v tomto případě namočí do směsi různých tekutin, jako je olej, ocet, citrusové šťávy a bylinky. Díky tomu můžete zvýraznit chuť a změkčit tak celkovou strukturu jídla. Ačkoliv je proces marinování časově náročnější, ušetří vám spousty úsilí při přípravě budoucích pokrmů. Nemusíte se trápit s dochucováním omáček nebo přípravou kořenených směsí – marinovaná zelenina vaše jídlo totiž obzvláštní za vás.
Smoothie jako zdravá vitamínová bomba
Sezónní zeleninu můžete přidat také do smoothie nebo ji vymačkat do čerstvého džusu. Jde o skvělý způsob, jak do své stravy začlenit různé druhy zeleniny a naplno tak využít jejich potenciál. Recepty lze navíc upravit dle vlastních preferencí a vytvořit kombinace, které vám budou nejvíce po chuti. Zdravý a chutný nápoj rovněž obsahuje vysoký podíl vlákniny, která napomáhá udržovat zdravou funkci střev. Hodí se ke snídani, svačině nebo jako doplněk hlavní stravy kdykoliv během dne.
ZELENINOVÉ RECEPTY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ
21. prosince 2021
Pikantní rajčatový dip s chilli a koriandrem
13. ledna 2023
Návrat ke kořenům
27. ledna 2022
Zapečená barevná zelenina se sázeným vejcem
18. ledna 2022