Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich

Zlý muž naší gastro scény, za jehož občasnými vulgárními hláškami je však velká profesionální znalost, milovník ryb, baseballu a grilování. A také autor mnoha skvělých kuchařek, uznávaný odborník na restaurační managment, který předvádí v praxi jako úspěšný podnikatel, spolumajitel tří restaurací a jedné neobvyklé cukrárny s e-shopem.

Být kuchařem nebyl jeho sen a vaření ho nijak zvlášť nebavilo. Chtěl být zpěvák a profesionální sportovec... Víte, kolik odkazů na vás vyběhne při zadání jeho jména do vyhledavače Google? K dnešnímu dni 1 480 000! No dámy a pánové, kdo z vás to má?!

Pan šéfkuchař Zdeněk Pohlreich je především člověk, který změnil život nejen desítkám českých restauratérů a hospodských díky pořadu Ano, šéfe a jeho modifikacím, ale v podstatě i nám všem, kteří s tímto rozeným kuchařským showmanem na televizních obrazovkách nebo you tube kanále přišli do styku. Z přípravy obyčejného jídla totiž udělal ve své době v českých zemích nevídanou show a přesvědčil národ, že kvalita surovin nikoliv kvantita pokrmů na jídelním lístku se počítá.

Zdeněk Pohlreich

Z podzemí na vrchol

Měl štěstí, že se po roce trápení v podzemní kuchyni Obecního domu dostal do týmu Josefa Franka, tehdejšího šéf kuchaře motelu Stop v pražském Motole (dnes hotel Golf). Tento sekáč v bílém, jak na něj Zdeněk Pohlreich vzpomíná, jej teprve naučil mít rád práci kuchaře a probudil v něm touhu, něčeho v tomto oboru dosáhnout. Leč šedivý byl svět komunistických restaurací a tak Zdeněk na jaře roku 1989 emigroval do Nizozemí. Na dobu trávenou v detenčním centru nevzpomíná rád, ale nakonec se mu přece jen podařilo odletět do Austrálie, kde se uchytil ve francouzské restauraci, a přestože se mu tam líbilo a měl možnost odborného růstu, nechal se v roce 1994 přemluvit k návratu do vlasti, čehož vzápětí opravdu hodně litoval. Situace v české gastronomii byla katastrofická co do platů i způsobů práce; sám tuto dobu zpětně glosuje, jako nejhorší období svého života. Po dvou letech, v roce 1996 zakotvil jako šéf kuchař ve Ville Voyta, což pro něj znamenalo konečně vstup do velké gastronomie v Československu. Po tomto zlomu v kariéře již následovala v podstatě samá pozitiva a sociální jistoty – za 2 roky šéfkuchař v hotelu Radisson SAS a zároveň v hotelu Alcron, následováno šéfováním kuchyním hotelu Renaissance a Marriott. V roce 1998 přijal nabídku TV Prima na účinkování v pořadu Mňam aneb Prima vařečka, což v důsledku jeho vrozeného (jak sám podotýká) exhibicionismu předeslalo jeho následující hvězdnou kariéru jako nekompromisního šéfa, kterému se neodmlouvá...

Gastronomický guru



95 x Ano, šéfe!

V roce 2007, právě když se začala dostavovat únava z práce v korporátu, přišla nabídka z pražského hotelu Imperial na provozování restaurace. A na světě bylo Café Imperial, v nádherném secesním interiéru. O rok později pak "toskánská" restaurace Divins na Starém Městě. Zároveň se tento rok začal natáčet první díl zábavné gastro reality show Ano, šéfe! Pořadu, jehož vzorem je Ramsay’s Kitchen Nightmares a kde Zdeněk Pohlreich, na základě přidělené role po vzoru britského šéfkuchaře, nabízí neprosperujícím restauracím a hospodám řešení jejich problémů. Na rozdíl od drsně nekompromisního Brita však každou epizodu ještě obohatil o svoje vlastní hlášky, kterými se lidé baví dodnes. V roce 2009 dorazil na obrazovky 1. díl, I. řady a tento pořad se přestal vysílat až po dlouhých 9 letech, v roce 2018. Jednalo se o první pořad svého druhu u nás, ve kterém figuroval skutečný český chef a předznamenal tak boom televizní gastronomie u nás. A světe div se, vypadá to, že v roce 2025 se dočkáme obnoveného vysílání pořadu a 8. "Pohlreichovské" řady.
Portfolio podniků již slavného šéfkuchaře se 2016 rozšířilo o bistro Next Door by Imperial a v roce 2023 přibyla i vlastní cukrárna Café Imperial Dolce, zásobující sladkostmi nejen vlastní podniky ale i e-shop.

Co nesmí v kuchyni Zdeňka chybět

Pohlreich Selection

Produktem vzájemné úzké spolupráce se značkou Potten & Pannen-Staněk v letech 2015-20 byl vznik kolekce Pohlreich Selection, série špičkových spotřebičů a domácích potřeb světových značek, které si v té době již uznávaný šéfkuchař sám vybral. Cílem bylo nejen představit prémiové značky široké veřejnosti, ale ukázat i jejich praktické využití ve Zdeňkově kuchyni.

Na ostří nože – praktické rady a tipy



Kvalitní nůž je základ kuchyně

Citace z osobního webu

Chci, aby za mnou zůstávalo něco smysluplného. Nejen něco, co si budou lidé pamatovat, ale z čeho budou mít užitek. Svůj život jsem se rozhodl zasvětit gastronomii a restauračnímu byznysu a mám to štěstí, že mé představě dobrého jídla nasloucháte. Děkuji vám za to