V té nejtradičnější podobě se jedná o bohatě zdobenou piškotovou roládu plněnou lahodným krémem, podobnou dřevěnému polenu. V modernějším provedení pak získává rozmanité tvary a různě barevnou glasáž. Setkat se můžete i se zmrzlinovým vánočním polínkem.
Proč polínko?
Název dezertu vychází z prastaré tradice pálení dřevěného polínka, která se časem přeměnila v pojídání moučníku mu podobného. Abyste si mohli tuto lahůdku upéct u sebe doma, připravila jsem si pro vás lehčí recept na Bûche de Noël tak, jak ho peče naše kouzelnice v kuchyni, teta Marie-Hélène.
Francouzské Vánoce
Vánoční svátky ve Francii jsou dle mé zkušenosti poměrně podobné těm českým. V Alsasku dokonce pečou i cukroví, které jinde ve Francii neznají. Já osobně si užívám kouzlo vánočních trhů a všech těch světýlek a barevných dekorací. Nemůžu zapomenout na zvláštní atmosféru těch pařížských, na vůni svařeného vína a sladkostí.
Místní zvyky se různí, kraj od kraje a rodina od rodiny. Dokonce i pojmenování Ježíška se liší. Co je ale ve francouzsky mluvících rodinách stejné, je tradice velké rodinné večeře na Štědrý večer, tzv. "Réveillon de Noël". Francouzi všeobecně kladou velký důraz na přípravu jídla a jeho následnou konzumaci, která se vlastně stává společenskou událostí se vším všudy. Některé rodiny si po štědrovečerním menu předávají dárky, většina je však otevírá až 25. prosince ráno.
Štědrovečerní hostina o 13 chodech
Mé první francouzské Vánoce s širší rodinou byly opravdu famózní. Babička mého muže připravila na 13 slaných a sladkých chodů, které jsme degustovali ještě dlouho po půlnoci. Tradičně se po aperitivu podávají jako předkrm ústřice, fois gras, šneci či uzený losos. Babička nám pro jistotu připravila od každého trochu a ještě k tomu krevety, luxusního humra a bílou rybu. Hlavním jídlem byl krocan s kaštany a černou jitrnicí. Zvláštní, ale překvapivě velmi chutná kombinace. Další chody jsem z pudu sebezáchovy pouze ochutnala a přiznávám, že si je ani nevybavuji. Pro mlsaly byly na stole celou dobu sušené fíky a kandované ovoce. Na závěr se kolem jedné hodiny ranní servíroval Bûche de Noël se zmrzlinou. Mé oči by jedly, ale místa už nebylo.
Kdybych věděla, že mám jen po troškách vychutnávat každý jednotlivý chod, ušetřila bych si břichobol a nějaké to kilíčko navíc. Ale dnes už jsem starší a vím, co vím. Budete-li jíst u přátel ve Francii, dobře vám radím, zeptejte se, kolik dobrot si pro vás hospodyňka připravila – dříve, než prvně zapíchnete vidličku. Ale přiznávám, že se už teď těším, až zase budu moci ochutnávat gurmánské menu tety Marie-Hélène nebo dobroty od mého švagra, který každoročně celý den připravuje štědrovečerní hostinu.
Abych potěšila i vaše chuťové pohárky a přinesla k vám domů trochu z francouzských Vánoc, připravila jsem si pro vás recept na vánoční Bûche de Noël s čokoládovým krémem ganache podle naší "šéfkuchařky", tety Marie-Hélène. Pro příště mám pro vás připravenou vánoční roládu s crème pâtissière, ovocem a čokoládovo-mandlovou polevou. Nechte si chutnat!
Ingredience na vánoční roládu
Piškotový základ
Předehřejte troubu na 180 °C. V míse zatím vyšlehejte 4 žloutky se 140 g cukru do bílé pěny. Poté přidejte mouku, maizenu a rozpuštěné máslo. Ve chvíli, kdy je směs homogenní, přidejte sníh ze 4 bílků. Hezky opatrně za pomoci stěrky, aby byl výsledný piškot hezky nadýchaný.
Na nízký plech (cca 40 x 25 cm) položte pečicí papír, který ještě lehce vytřete máslem. Vylijte připravené piškotové těsto a pečte ve vyhřáté troubě cca 8 až 10 minut. Piškot by měl získat lehce nazlátlou barvu.
Rolování piškotového těsta není žádná věda
Během pečení piškotového těsta si namočte čistou utěrku, vyždímejte ji a položte na pracovní desku. Až bude piškot hotový, nebudete ztrácet čas.
Již upečený piškot rychlým pohybem položte na vlhkou utěrku a opatrně sejměte pečicí papír. Přeložte asi 1 cm těsta a zbytek hezky opatrně zatočte i s utěrkou. Nechte piškot cca 30 minut odpočinout. Piškot je třeba stočit ihned po vyndání z trouby, dokud je ještě horký a pružný. Později by se vám polámal.
Čokoládový krém ganache
V našem případě používáme čokoládový krém jak dovnitř rolády, tak i k jejímu zdobení, aby nám vznikl krásný efekt stromové kůry.
V hrnci přiveďte k varu 40 cl smetany se 40 g cukru. Odstavte z ohně a přidejte 400 g nastrouhané hořké čokolády a dobře promíchejte stěrkou (směs by měla být homogenní). Přidejte 140 g studeného másla nakrájeného na kostky, abyste získali hladký čokoládový krém ganache.
Vychladlý piškot položte na potravinovou fólii a opatrně rozviňte. Potřete rovnoměrně polovinou krému a za pomoci fólie zarolujte a opět dejte zachladit. Předem si musíte také rozmyslet, zda chcete mít polínko rovné či křížené. V případě kříženého polínka byste si přidělali trochu práce navíc. Museli byste roládu rozkrojit na tři různě veliké díly a poskládat je přesně tak, jak to uvidíte na následujícím obrázku.
Skládání a zdobení rolády
Připravte si velký dortový podnos, na kterém budete chtít roládu později servírovat. Položte na něj díly rolády rovnou do vámi požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky k sobě přilepte za pomoci zbylého čokoládového krému. Následně s ním potřete i celý povrch polínka. Členitý tvar stromové kůry napodobte za pomoci jídelní vidličky. Provádějte dlouhé ne zcela pravidelné tahy vidličkou. Vaše hotové dílo vložte opět vychladnout do lednice.
Dekorace
Francouzi si potrpí na dekorace. Nezapomeňte tak přidat nějakou typickou vánoční ozdobu přímo na roládu či alespoň vedle ní.
Kdo je "naše" Míša?
Míša je naše kolegyně, která pomáhá vytvářet digitální stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našem novém blogu vás bude každý měsíc seznamovat s některými taji, záludnostmi i skvosty francouzské kuchyně, kterou se snaží vařit doma svým 3 mlsným chlapíkům, tvořícím dohromady středobod jejího života.
"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mé babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."