Nápady na novoroční pohoštění

26. prosince 2022
Nápady na novoroční pohoštění

Jaké by to byly novoroční oslavy, kdyby se stoly neprohýbaly pod spoustou dobrot? Netradiční, ale výtečné pomazánky můžete použít na klasické jednohubky, chlebíčky nebo krekry. Pro slavnostní příležitosti ale existují i podstatně zajímavější způsoby.

Nápady na novoroční pohoštění

Nápadité servírování

  • Mnohem efektněji se pomazánky budou vyjímat v slaných lineckých košíčcích a věnečcích z odpalovaného těsta. 
  • Využijte i formičky a malé zapékací nádobky. Krémy a pomazánkami můžete naplnit třeba slané koláčky, cupcakes nebo muffiny.
  • Lžičku pomazánky můžete vložit také do malých listů římského salátu či puků čekanky. Pochutnají si tak i ti, kdo dodržují bezlepkovou dietu.

 Výhodou je, že obě pomazánky lépe chutnají, když se rozleží. Můžete je proto směle nachystat den i dva dopředu a o silvestrovské noci už jen sklízet pochvalu nadšených hostů.

Pomazánka s uzeným sýrem a jarní cibulkou



Ingredience a postup

Ingredience:

Porce: 8

  • 200 g uzeného sýru koliba
  • 100 g mascarpone
  • 100 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 50 g másla
  • 2 hrsti nasekané jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané petrželové nati
  • 1 stroužek česneku
  • 2-4 lžíce smetany ke šlehání (podle požadované hustoty pomazánky)
  • špetka pepře, sůl


Postup:

  1. Nechte máslo změknout asi 30 minut v pokojové teplotě.
  2. Pomazánkové máslo rozmixujte tyčovým mixérem s mascarpone a změklým máslem, v případě potřeby přidejte smetanu.
  3. Přidejte cibuli a bylinky, zřeďte smetanou, podle chuti osolte a nechte v chladu odležet alespoň hodinu.

Tip: V pomazánce můžete namáčet i slané tyčinky nebo kousky zeleniny (mrkev, kedlubnu, papriku, atd.)

Celerová pomazánka s jablky a křenem



Ingredience a postup

Ingredience:

Porce:8

  • 300 g čerstvého celeru
  • 150 g čerstvého křenu
  • 1 navinulé jablko
  • 200 g kysané smetany
  • 150 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 50 g majonézy
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 2 lžíce pažitkové nati
  • 100 g mozzarelly
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Celer, křen a jablko oloupejte a nastrouhejte na jemno.
  2. Mozzarellu nakrájejte na drobné kostičky, na hrubo nasekejte pažitku a jarní cibulku.
  3. Spolu s dalšími surovinami rozmixujte, dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí.
  4. Pak nechte dvě hodiny v lednici uležet.
  5. Podávejte na pečivu nebo v mini miskách se lžičkou.

Další inspirace na chuťovky

Další inspirace na chuťovky

Související a doporučené produkty