Jaké by to byly novoroční oslavy, kdyby se stoly neprohýbaly pod spoustou dobrot? Netradiční, ale výtečné pomazánky můžete použít na klasické jednohubky, chlebíčky nebo krekry. Pro slavnostní příležitosti ale existují i podstatně zajímavější způsoby.
Nápadité servírování
- Mnohem efektněji se pomazánky budou vyjímat v slaných lineckých košíčcích a věnečcích z odpalovaného těsta.
- Využijte i formičky a malé zapékací nádobky. Krémy a pomazánkami můžete naplnit třeba slané koláčky, cupcakes nebo muffiny.
- Lžičku pomazánky můžete vložit také do malých listů římského salátu či puků čekanky. Pochutnají si tak i ti, kdo dodržují bezlepkovou dietu.
Výhodou je, že obě pomazánky lépe chutnají, když se rozleží. Můžete je proto směle nachystat den i dva dopředu a o silvestrovské noci už jen sklízet pochvalu nadšených hostů.
Pomazánka s uzeným sýrem a jarní cibulkou
Ingredience a postup
Ingredience:
Porce: 8
- 200 g uzeného sýru koliba
- 100 g mascarpone
- 100 g pomazánkového másla bez příchuti
- 50 g másla
- 2 hrsti nasekané jarní cibulky
- 2 lžíce nasekané petrželové nati
- 1 stroužek česneku
- 2-4 lžíce smetany ke šlehání (podle požadované hustoty pomazánky)
- špetka pepře, sůl
Postup:
- Nechte máslo změknout asi 30 minut v pokojové teplotě.
- Pomazánkové máslo rozmixujte tyčovým mixérem s mascarpone a změklým máslem, v případě potřeby přidejte smetanu.
- Přidejte cibuli a bylinky, zřeďte smetanou, podle chuti osolte a nechte v chladu odležet alespoň hodinu.
Tip: V pomazánce můžete namáčet i slané tyčinky nebo kousky zeleniny (mrkev, kedlubnu, papriku, atd.)
Celerová pomazánka s jablky a křenem
Ingredience a postup
Ingredience:
Porce:8
- 300 g čerstvého celeru
- 150 g čerstvého křenu
- 1 navinulé jablko
- 200 g kysané smetany
- 150 g pomazánkového másla bez příchuti
- 50 g majonézy
- 4 stonky jarní cibulky
- 2 lžíce pažitkové nati
- 100 g mozzarelly
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
- Celer, křen a jablko oloupejte a nastrouhejte na jemno.
- Mozzarellu nakrájejte na drobné kostičky, na hrubo nasekejte pažitku a jarní cibulku.
- Spolu s dalšími surovinami rozmixujte, dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí.
- Pak nechte dvě hodiny v lednici uležet.
- Podávejte na pečivu nebo v mini miskách se lžičkou.
Další inspirace na chuťovky
21. prosince 2021
Budapešťská pomazánka
21. prosince 2021
Pikantní rajčatový dip s chilli a koriandrem
27. ledna 2022