Rebarborový koláč

17. dubna 2023
Rebarborový koláč
Sezóna rebarbory klepe na dveře. Tato raná zelenina, která se začíná sklízet už začátkem května, je známá pro svou nakyslou chuť, hojně využívanou v moučnících, zavařeninách či limonádách. Kontrast kyselé rebarbory a sladkého cukru vám vykouzlí opravdové nebe v ústech. Objevte její netradiční chuť v rebarborovém koláči podle Kluka v zástěře.

Obtížnost: střední
Příprava: 40 min
Doba pečení: 35 min

Počet porcí: 12
 
Rebarborový koláč

Ingredience

Těsto:

  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 4-5 datlí Medjool
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce mandlového másla
  • 2 menší vajíčka

Rebarborová vrstva:

  • 350 g čerstvé nebo mražené rebarbory
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru

Tvarohová vrstva:

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru


Drobenka:

  • 35 g mandlové mouky
  • 35 g ovesných vloček
  • 1 polévková lžíce mandlového másla
  • 1 datle Medjool

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

  1.  Nejprve si v mixéru rozmixujte mandlovou mouku s ovesnými vločkami. Do namleté směsi přidejte předem namočené a vyždímané vypeckované datle. Znovu mixujte dohladka. Přesuňte do větší mísy, přidejte vejce, obě másla, špetku soli a vypracujte těsto. Nechte půl hodiny odležet v lednici. 
  2.  Mezitím si připravte rebarboru. Pokud používáte mraženou, tak nechte rozmrazit a následně ji  zbavte přebytečné vody. Čerstvou rebarboru stačí nakrájet na menší kousky. K rebarboře přidejte cukr a promíchejte.
  3.  Připravte si tvarohovou vrstvu. Oba tvarohy s cukrem dejte do misky a vyšlehejte.
  4.  Drobenku připravíte podobně, jako těsto. Nejprve si rozmixujte mandlovou mouku s vločkami, poté přidejte datli, rozmixujte a rukou zapracujte do směsi mandlové máslo.
  5.  Těsto z lednice rukou vymačkejte do koláčové formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 5 minut na 160 stupňů.
  6.  Upečené těsto vyndejte z trouby. Jako první naneste tvarohovou vrstvu, na kterou navrstvěte rebarboru s cukrem. Posypte drobenkou a v troubě pečte dozlatova,  trvá to zhruba 30-35 minut.