Sezóna rebarbory klepe na dveře. Tato raná zelenina, která se začíná sklízet už začátkem května, je známá pro svou nakyslou chuť, hojně využívanou v moučnících, zavařeninách či limonádách. Kontrast kyselé rebarbory a sladkého cukru vám vykouzlí opravdové nebe v ústech. Objevte její netradiční chuť v rebarborovém koláči podle Kluka v zástěře.
Obtížnost: střední
Příprava: 40 min
Doba pečení: 35 min
Počet porcí: 12
Obtížnost: střední
Příprava: 40 min
Doba pečení: 35 min
Počet porcí: 12
Ingredience
Těsto:
- 100 g mandlové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 4-5 datlí Medjool
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 2 polévkové lžíce mandlového másla
- 2 menší vajíčka
Rebarborová vrstva:
- 350 g čerstvé nebo mražené rebarbory
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
Tvarohová vrstva:
- 250 g odtučněného tvarohu
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
Drobenka:
- 35 g mandlové mouky
- 35 g ovesných vloček
- 1 polévková lžíce mandlového másla
- 1 datle Medjool
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Nejprve si v mixéru rozmixujte mandlovou mouku s ovesnými vločkami. Do namleté směsi přidejte předem namočené a vyždímané vypeckované datle. Znovu mixujte dohladka. Přesuňte do větší mísy, přidejte vejce, obě másla, špetku soli a vypracujte těsto. Nechte půl hodiny odležet v lednici.
- Mezitím si připravte rebarboru. Pokud používáte mraženou, tak nechte rozmrazit a následně ji zbavte přebytečné vody. Čerstvou rebarboru stačí nakrájet na menší kousky. K rebarboře přidejte cukr a promíchejte.
- Připravte si tvarohovou vrstvu. Oba tvarohy s cukrem dejte do misky a vyšlehejte.
- Drobenku připravíte podobně, jako těsto. Nejprve si rozmixujte mandlovou mouku s vločkami, poté přidejte datli, rozmixujte a rukou zapracujte do směsi mandlové máslo.
- Těsto z lednice rukou vymačkejte do koláčové formy. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 5 minut na 160 stupňů.
- Upečené těsto vyndejte z trouby. Jako první naneste tvarohovou vrstvu, na kterou navrstvěte rebarboru s cukrem. Posypte drobenkou a v troubě pečte dozlatova, trvá to zhruba 30-35 minut.
Další recepty na neodolatelné koláče
18. ledna 2022