Jak se říká harmonické kombinaci sladkých a kyselých chutí? Jedním slovem lahůdka! Připravte si vláčný chlebíček, který osvěží ranní start vašeho dne i odpolední kávu. Chuťový zážitek z receptu můžete umocnit i vizuálně, díky formě s krásným reliéfem citrusů nebo květů.
Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8
Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8
Ingredience
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku povoleného másla
- 1,5 hrnku cukru
- 3 velká vejce
- 1/4 hrnku limetkové šťávy
- 3/4 hrnku podmáslí
- 1 lžíce citronového extraktu
Citrusová poleva:
- 1/3 hrnku limetkové nebo citronové šťávy
- 1/3 hrnku moučkového cukru
V čem si citrusový chlebíček upečete Vy?
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C a formu si vymažte tukem ve spreji.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Pomocí kuchyňského robota utřete cukr a povolené máslo. Do směsi postupně zašlehejte vejce, limetkovou šťávu, citronový extrakt a podmáslí. Poté pomalu zapracujte také moučnou směs a míchejte, dokud těsto nebude hladké.
- Nalijte do připravené formy, se kterou následně jemně poklepejte na kuchyňskou linku, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Vložte do předehřáté trouby a pečte 60-70 minut. Chlebíček poté nechte vychladnout a překlopte na chladicí mřížku.
- Citrusovou polevu připravíte smícháním citronové nebo limetkové šťávy s cukrem v menším rendlíku. Zahřívejte při středně vysoké teplotě, dokud se cukr nerozpustí a následně nechte asi 3 minuty provařit během stálého míchání.
- Před podáváním chlebíček polijte nebo potřete připravenou polevou. Podle chuti můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Bude se vám při přípravě hodit
Další inspirace na sladké letní pečení
11. června 2024
Rybíz v hlavní roli
25. července 2023
Tropické kokosové dortíky s rumovou polevou
21. prosince 2021