Ke kávě, čaji či jako křupavé vánoční cukroví, které budete mít hotové během chvilky. Upečte si jednoduché máslové sušenky a buďte vždy o krok napřed před nečekanou návštěvou. Stačit vám budou běžně dostupné suroviny a šikovný pomocník, v podobě lisu na sušenky.
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Ingredience
- 500 g pšeničná hladká mouka (typ 00)
- 100 g cukr moučka
- 100 g třtinový cukr
- 250 g másla
- 4 vaječné žloutky
- špetka soli
- 75 ml mléka
Chcete-li mít své sušenky hodně křehké, nahraďte část hladké mouky (cca 50 g) celozrnnou variantou.
Co by se vám mohlo hodit
Postup
- V malém rendlíku nechte pomocí horké lázně rozehřát máslo. Jakmile bude dostatečně rozpuštěné nechte jej lehce zchladnout (musí však zůstat v tekutém stavu).
- Mezitím si vedle ve velké zadělávací míse na těsto smíchejte prosetou mouku, krupicový cukr a špetku soli.
- Do sypké směsi následně pomocí vidličky jemně vmíchejte vaječné žloutky. Těsto stále míchejte a po malých dávkách do něj začněte přilévat rozpuštěné máslo. V této fázi za stálého míchání přidejte také mléko pokojové teploty.
- Abyste všechny suroviny dokonale spojili a zapracovali do jednotného těsta s jemnou konzistencí bez nežádoucích hrudek, použijte pro dokončení své ruce. Vypracovanou hmotu následně rozdělte na 4 stejně velké bochánky. Pokud chcete z daného těsta vytvořit přidáním různých ingrediencí více chuťových variant, mrkněte se na náš článek Vánoční pečení snadno a rychle. Těsto nesmí být lepivé. pokud tomu tak je, přidejte před začátkem tvarování ke každému bochánku hrst mouky, nejlépe celozrnné a ručně zapracujte.
- Nyní přichází čas tvarování malých sušenek. Připravte si proto strojek Marcato a vložte do něj část těsta. Poté zvolte jeden z 20 tvarů a upravte také výslednou mocnost sušenky pomocí nastavitelného kolečka pod pákou.
- Páku několikrát stiskněte, dokud na druhém konci neuvidíte hmotu rovnoměrně vycházet ve vámi zvoleném tvaru.
- Těsto tvarujte přímo na čistý plech bez použití pečícího papíru či másla na vymazání. Strojek přidržujte těsně nad pracovní plochou a pomocí páky, kterou je třeba pravidelně stlačovat směrem dolů, zaplňte povrch pečící formy malými sušenkami.
- Jednotlivé várky cukroví pečte v troubě předehřáté na 180 °C 12–15 minut. Jakmile je těsto zlatavé a dostatečně propečené, nechte jej vychladnout.
- Jednotlivé sušenky si poté ozdobte podle své fantazie a podávejte například s horkou čokoládou či jako drobné pohoštění k odpolednímu čaji nebo ke kávě.
Další recepty na vánoční cukroví
08. prosince 2024
Recept na vánoční perníčky, jak je možná neznáte
22. ledna 2024
Ovesné sušenky s bílou čokoládou a brusinkami
02. února 2022