Základ úspěchu
Důležitější než by se na první pohled zdálo je kvalitní příprava, díky níž si vše dopředu promyslíte. Co obsahuje? Na prvním místě určitě vyhledání rodinných receptů nebo těch nových, které chcete letos určitě vyzkoušet. Chcete zkusit letos něco nového, třeba rumem vonící vánoční máslové kuličky, či melasové perníčky nebo křehké laskonky podle Josefa Maršálka? Nebo u vás už několik let vyhrává nadčasová klasika v podobě tradičního lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků? Ať už rádi experimentujete, či dáváte přednost osvědčeným druhům a chutím, sepište si suroviny, které je potřeba nakoupit, abyste nebyli uprostřed pečení nepříjemně překvapeni, že třeba zrovna cenné máslo už došlo a z lineckého nic nebude. Vykrajování tvarů z oblíbeného lineckého těsta si můžete usnadnit pomocí šikovných vykrajovátek s dřevěnou rukojetí.
Pomocníci pro výrobu vánočního lineckého
Kuchyňské vychytávky, které šetří čas i nervy
Druhů vánočního cukroví existuje nepřeberné množství. Od komplikovaných pralinek plněných čokoládou a ovocnými krémy, jejichž příprava trvá klidně i několik dní, až po jednoduché sněhové pusinky, u kterých si vystačíte pouze s cukrem a vyšlehanými vaječnými bílky. Pokud chcete své rodině či přátelům předložit větší počet druhů a zároveň si vánoční pečení značně ulehčit, nabízíme vám možnost, kdy s pomocí chytrého pomocníka a několika ingrediencí, postupně přidávaných do jednoho těsta, vykouzlíte nejméně 10 rozličných chutí a až 20 různých tvarů. Základní těsto na vánoční máslové sušenky najdete na našem blogu. Praktického pomocníka v podobě strojku na sušenky od značky Marcato, v různých barvách, pak na našem e-shopu a na našich prodejnách.
Postup práce je opravdu jednoduchý, chce to jen dodržovat několik zásad, popsaných detailně v návodu (páčka pracuje pouze tehdy, když je proti vroubkované straně pístu). Jakmile si zvolíte tvar, naplňte stroj těstem, tvořítko nasaďte a pomocí páčky začněte plech plnit pravidelnými a precizními kousky voňavého cukroví.
Šikovný pomocník na výrobu sušenek
Postup 10 v jednom
Základní těsto si rozdělte na 10 přibližně stejně velkých částí. Těsto musí být nelepivé a chladné, z lednice. První díl dejte do strojku tak, jak je, a lépe vám to půjde, pokud jej vytvarujete do malého válečku. Ke všem ostatním pak budete přidávat jednu další ingredienci, kterou vždy do těsta ručně zapracujte a pokud se vám těsto při tom zahřeje, nechejte jej opět zchladit, protože jednotlivé tvary jdou pak lépe na plech vytlačit. Do druhého dílku přidejte 10 g mletých vlašských ořechů, třetí díl ozvláštněte přidáním 10 g mletých mandlí, čtvrtý pak okořeňte malou lžičkou kakaa holandského typu, do pátého přidejte 10 g strouhaného kokosu, do šestého pak lžičku mleté skořice, do sedmého lžičku mletého zázvoru, do osmého můžete pro změnu přidat lžičku perníkového koření (hřebíček, kardamom a anýz v mleté podobě; anýz mohou případně nahradit i rozdrcená semínka badyánu). Pro devátý díl těsta zvolte takový tvar, abyste mohli použít marmeládu (rybízovou nebo malinovou) na slepení dvou k sobě anebo doprostřed sušenky jako ozdobu. Pro desátý budete potřebovat půl tabulky kvalitní hořké čokolády, kterou ve vodní lázni rozpustíte a hotové, upečené a na mřížce vychladlé sušenky pak do ní zpola nebo celé namočíte, proto zvolte jednodušší tvar právě s ohledem na tuto skutečnost. A máte napečeno!
Pár tipů, na čem vánoční cukroví servírovat
Další recepty na vánoční pečení
02. února 2022
Kakaové sušenky s višňovou marmeládou
18. prosince 2023
Dokonale křehká linecká kolečka
01. prosince 2022 Josef Maršálek
Oříškové amaretti s hřebíčkem od Pepy Maršálka
01. prosince 2024