Baví vás experimentovat? Obyčejné vánoční perníčky vám příjdou nudné? Pak je toto recept pro vás jako stvořený. Číské five spices, tedy koření pěti vůní je ingredience, které vašim perníčkům dodá nejen exotický nádech, ale také překvapí naprostou symfonií chutí. Ostatně jako všechny recepty na vánoční cukroví od Josefa Maršálka.
Doba přípravy: cca 10-15 min, 60 minut uležení, 12-14 minut pečení
Počet kusů: 30
Doba přípravy: cca 10-15 min, 60 minut uležení, 12-14 minut pečení
Počet kusů: 30
Ingredience
Těsto:
- 100 g melasa
- 250 g hladká mouka
- 120 g máslo
- 15 g kakao
- 1 žloutek M
- 10 g čínské pěti koření
- 2 g sůl
Poleva:
- 100 g cukr moučka
- 35 g rum
- 5 g olivový olej
Postup
- Do mísy si navažte všechny ingredience, je jedno v jakém pořadí. Podstatné je, aby máslo mělo opravdu pokojovou teplotu a nikoliv právě vytažené z lednice.
- Rychle a krátce ho zamíchejte do těsta, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici asi 1 hodinu odpočinout.
- Poté jednu polovinu na pomoučené ploše vyválejte na sílu asi 3 až 4 mm a kulatými embosovanými razítky, která jste předtím namočili do mouky a oklepali, vykrojte sušenky.
- Odkládejte na plech, který si vyložíte pečícím papírem, vždy kousek dál od sebe a pečte při 175 °C asi 12 až 14 min. Takto zpracujte všechno těsto.
- Ještě horké právě vytažené z trouby je potřete polevou, kterou si připravíte smícháním všech ingrediencí. Skvěle poslouží silikonová mašlovačka.
DALŠÍ VÁNOČNÍ CUKROVÍ JOSEFA MARŠÁLKA
01. prosince 2022 Josef Maršálek
Oříškové amaretti s hřebíčkem od Pepy Maršálka
17. listopadu 2022 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
Co by vás ještě mohlo zajímat o pečení
25. listopadu 2024
Pomocníci k vánočnímu pečení
16. ledna 2022