Vánoční máslové sušenky

04. prosince 2024
Vánoční máslové sušenky
Ke kávě, čaji či jako křupavé vánoční cukroví, které budete mít hotové během chvilky. Upečte si jednoduché máslové sušenky a buďte vždy o krok napřed před nečekanou návštěvou. Stačit vám budou běžně dostupné suroviny a šikovný pomocník, v podobě lisu na sušenky. 

Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
 
Vánoční máslové sušenky

Ingredience

  • 500 g pšeničná hladká mouka (typ 00) 
  • 100 g cukr moučka
  • 100 g třtinový cukr
  • 250 g másla
  • 4 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • 75 ml mléka

Chcete-li mít své sušenky hodně křehké, nahraďte část hladké mouky (cca 50 g) celozrnnou variantou. 

Co by se vám mohlo hodit

Postup

  1. V malém rendlíku nechte pomocí horké lázně rozehřát máslo. Jakmile bude dostatečně rozpuštěné nechte jej lehce zchladnout (musí však zůstat v tekutém stavu).
  2. Mezitím si vedle ve velké zadělávací míse na těsto smíchejte prosetou mouku, krupicový cukr a špetku soli. 
  3. Do sypké směsi následně pomocí vidličky jemně vmíchejte vaječné žloutky. Těsto stále míchejte a po malých dávkách do něj začněte přilévat rozpuštěné máslo. V této fázi za stálého míchání přidejte také mléko pokojové teploty. 
  4. Abyste všechny suroviny dokonale spojili a zapracovali do jednotného těsta s jemnou konzistencí bez nežádoucích hrudek, použijte pro dokončení své ruce. Vypracovanou hmotu následně rozdělte na 4 stejně velké bochánky. Pokud chcete z daného těsta vytvořit přidáním různých ingrediencí více chuťových variant, mrkněte se na náš článek Vánoční pečení snadno a rychle. Těsto nesmí být lepivé. pokud tomu tak je, přidejte před začátkem tvarování ke každému bochánku hrst mouky, nejlépe celozrnné a ručně zapracujte.
  5. Nyní přichází čas tvarování malých sušenek. Připravte si proto strojek Marcato a vložte do něj část těsta. Poté zvolte jeden z 20 tvarů a upravte také výslednou mocnost sušenky pomocí nastavitelného kolečka pod pákou. 
  6. Páku několikrát stiskněte, dokud na druhém konci neuvidíte hmotu rovnoměrně vycházet ve vámi zvoleném tvaru. 
  7. Těsto tvarujte přímo na čistý plech bez použití pečícího papíru či másla na vymazání. Strojek přidržujte těsně nad pracovní plochou a pomocí páky, kterou je třeba pravidelně stlačovat směrem dolů, zaplňte povrch pečící formy malými sušenkami.
  8. Jednotlivé várky cukroví pečte v troubě předehřáté na 180 °C 12–15 minut. Jakmile je těsto zlatavé a dostatečně propečené, nechte jej vychladnout.
  9. Jednotlivé sušenky si poté ozdobte podle své fantazie a podávejte například s horkou čokoládou či jako drobné pohoštění k odpolednímu čaji nebo ke kávě.