Renáta Fučíková je známá svými dokonalými ilustracemi. Svojí tvorbou dotváří nejen knihy, ale také vánoční porcelán Rosenthal. Renáta se s námi podělila o svůj oblíbený a jednoduchý recept na sušenky, kterými uspějete nejen na Vánoce, ale také během celého roku.
Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 40-50
Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 40-50
Ingredience
- 300 g hladké mouky (nebo částečně nahradit mandlovou/ořechovou moukou, např. 250 g hladké + 50 g mandlové)
- 200 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 sáček vanilkového cukru (případně vanilkový extrakt – 1 lžička)
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
Přísady podle chuti: 2–3 lžíce sekaných pistácií, piniových oříšků, nebo máčených lískových ořechů.
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Smíchejte mouku s moučkovým cukrem, kardamomem a vanilkovým cukrem.
- Přidejte máslo a rychle zpracujte prsty nebo pomocí kuchyňského robota, až vznikne drobenka.
- Přidejte žloutek a podle potřeby přisypte trochu mouky nebo přidejte lžíci studené vody, aby se těsto spojilo do pevného bochánku.
- Na závěr zapracujte sekané oříšky, pokud je používáte.
- Rozdělte těsto na menší části a z každé vytvořte váleček o průměru cca 3 cm.
- Každý váleček pevně zabalte do potravinové fólie a uložte na několik hodin nebo přes noc do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C)
- Válečky vyjměte z lednice a ostrým nožem nakrájejte na plátky o tloušťce cca 1 cm.
- Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem.
- Pečte 12–15 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
- Ještě horké sušenky obalte v moučkovém cukru smíchaném s trochou vanilkového cukru.
Recepty dalších známých osobností
12. prosince 2022 Josef Maršálek
Pistáciové diamanty s citronem
10. ledna 2022
Linecké košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem
18. září 2023
Citrónové tartaletky s meringue podle Besky
18. prosince 2023