Vánoční sušenky podle Renáty Fučíkové

01. prosince 2024

Vánoční sušenky podle Renáty Fučíkové
Renáta Fučíková je známá svými dokonalými ilustracemi. Svojí tvorbou dotváří nejen knihy, ale také vánoční porcelán Rosenthal. Renáta se s námi podělila o svůj oblíbený a jednoduchý recept na sušenky, kterými uspějete nejen na Vánoce, ale také během celého roku.

Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 40-50
Vánoční sušenky podle Renáty Fučíkové

Ingredience

  • 300 g hladké mouky (nebo částečně nahradit mandlovou/ořechovou moukou, např. 250 g hladké + 50 g mandlové)
  • 200 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru (případně vanilkový extrakt – 1 lžička)
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

    Přísady podle chuti: 2–3 lžíce sekaných pistácií, piniových oříšků, nebo máčených lískových ořechů.  

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1.  Smíchejte mouku  s moučkovým cukrem, kardamomem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidejte máslo a rychle zpracujte prsty nebo pomocí kuchyňského robota, až vznikne drobenka.
  3. Přidejte žloutek a podle potřeby přisypte trochu mouky nebo přidejte lžíci studené vody, aby se těsto spojilo do pevného bochánku. 
  4. Na závěr zapracujte sekané oříšky, pokud je používáte.
  5. Rozdělte těsto na menší části a z každé vytvořte váleček o průměru cca 3 cm.
  6. Každý váleček pevně zabalte do potravinové fólie a uložte na několik hodin nebo přes noc do lednice.
  7. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C)
  8. Válečky vyjměte z lednice a ostrým nožem nakrájejte na plátky o tloušťce cca 1 cm.
  9. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem.
  10. Pečte 12–15 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
  11. Ještě horké sušenky obalte v moučkovém cukru smíchaném s trochou vanilkového cukru.

Recepty dalších známých osobností

Recepty dalších známých osobností