
Sezóna rajčat je v plném proudu. A to znamená jediné... Ať už máte své vlastní ze zahrádky, skleníku, nebo balkonu, je ideální čas na jejich sklizeň. Své využití najdou nejen v čerstvém salátu, leču nebo v rajském protlaku, ale také v delikátním domácím kečupu podle našeho receptu. Můžete ho využít nejen jako doplněk k masu či hranolkům, ale také jako základ pro různé rajčatové omáčky.
Obtížnost: snadná
Příprava: 40 min
Počet porcí: cca 1 láhev

Ingredience
- 800 g rajčat (můžete použít čerstvá nebo konzervovaná rajčata)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mleté papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky chilli papričky
- 80 ml octa (můžete použít vinný nebo jablečný)
- 50 g cukru
- 2 lžíce olivového oleje
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Pokud používáte čerstvá rajčata, oloupejte je a nakrájejte na menší kusy. Pokud používáte konzervovaná rajčata, nechte je okapat.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kusy.
- V hrnci na olivovém oleji opečte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte rajčata, mleté koření (kmín, skořici, hřebíček, papriku) a chilli papričku. Vařte asi 10 minut, dokud rajčata nezměknou.
- Přidejte sůl, pepř, ocet a cukr. Směs vařte dalších 10-15 minut.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladké konzistence. Pokud by byl kečup příliš hustý, můžete přidat trochu vody.
- Vraťte směs zpět na sporák a vařte ještě 5-10 minut, dokud kečup nedosáhne požadované konzistence.
- Hotový kečup přelijte do sklenic nebo lahve a nechte úplně vychladnout.
- Domácí kečup skladujte v lednici. Vydrží několik týdnů.