Šťavnaté krůtí burgery na grilu s křenovým dipem

06. května 2024
Šťavnaté krůtí burgery na grilu s křenovým dipem
Letní slabost každého milovníka grilování? Šťavnatý burger! Připravte si odlehčenou variantu z krůtího masa, která se stane stálicí na vašem menu. Náplň můžete měnit dle aktuálních chutí. Ke krůtímu masu se bude skvěle hodit i salátová okurka nebo avokádo.

Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 20 minut
Doba grilování: 15 minut
Počet porcí: 6
Šťavnaté krůtí burgery na grilu s křenovým dipem

Ingredience

Burger:

  • 6 ks housek kaiserek
  • 800 g mletých krůtích prsou
  • 12 plátků slaniny
  • 100 g jarní cibulky
  • 200 g rajčat
  • hrst polníčku
  • olej
  • sůl, pepř

Dip:

  • 50 g strouhaného křenu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • sůl, pepř

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Rajčata nakrájejte na slabé plátky. Jarní cibulku nakrájejte najemno. 
  2. Mleté krůtí maso osolte, opepřete, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku, propracujte a maso rozdělte na 6 stejných dílů a vytvarujte burgery v lisu na hamburgery.
  3. Na gril dejte grilovací litinový tál a rozpalte na cca 220 C°. Tál namažte tukem a vložte připravené maso. Grilujte z každé strany cca 5 minut. Pro jistou můžete použít vpichový teploměr (ideální vnitřní teplota 74 C°). Vedle masa dejte grilovat slaninu nakrájenou na plátky a grilujte dozlatova. 
  4. Mezitím si připravte dip. V misce smíchejte zakysanou smetanu a majonézu, dochuťte křenem, citrónovou kůrou, solí a pepřem. 
  5. Kaiserky rozřízněte podélně na polovinu a opečte je ze strany řezu na tuku do zlatova.
  6. Opečené kaiserky namažte dipem a zkompletujte s polníčkem, rajčetem, krůtím masem a slaninou.