Kuchyň dělá člověka: Pavel Maurer

19. února 2024
Kuchyň dělá člověka: Pavel Maurer
Návštěva u Pavla Maurera byla vskutku radostná. Tento člověk totiž jídlo miluje, rozumí mu jako málokdo a je s velkou potěchou jeho vyprávění (nejen o jídle) poslouchat.

Zakladatel žebříčku kvality restaurací Maurerův výběr Grand Restaurant, organizátor bezesporu jednoho z nejlepších českých food festivalů Grand Restaurant Festival a také renomovaný gastronomický publicista. To by bylo stručné představení.

Pavla jsme fotili s vaším oblíbeným seriálem Kuchyň dělá člověka v jeho domě v pražské Troji.
Tak a teď už zout boty a račte vstoupit…

 
Kuchyň dělá člověka: Pavel Maurer

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Osm měsíců v Troji s manželkou a synem, čtyři měsíce v rybářské vesnici v severním Katalánsku s manželkou a občasnými návštěvníky: syn, dcera, zeť, vnoučata a kamarádi. 

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Výmarský ohař jménem Abel.

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

Potřebuji kolem sebe mít stromy a co nejvíce přírody, což se zatím daří.

Abel vždy ve střehu, zda něco odpadne ze stolu.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?

Platí. Moje moravská babička tomu říkala „setnice“.

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Vzdálenosti a logice uspořádání nejsvětější trojice: dřez – lednice – sporák.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete. 

Slow cooker, mixér, mlýnek na parmazán.

Náš mixér a základní malá sada nožů.

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Pribináček, kapary, za'atar, vejce, olivový olej, sušená rajčata, kampotský pepř...

Co jste naposledy uvařil/upekl?

Hovězí kousky s cajunským kořením z New Orleans, zeleninou a rýží. Vše jako „home-made čína“ v pomalém hrnci.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Jsem průměrný, ale nadšený. Šafránové rizoto s krevetami piri piri.

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření? 

Podle toho, co vařím: Carlos Santana, nebo Rádio Beat.

Zástěra s mým sloganem „Nejezte blbě!“ a japonský nůž průměrné kvality.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější? 

Španělská.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři? 

Podělím se o recept na přes noc tažené hovězí s cajunským kořením

Arabský, japonský a český servis, obraz hada od Renáty Fučíkové.

Preferujete sladké, nebo slané?

Slané

Hranolky, nebo salát?

Hranolky domácí.

Kávu, nebo čaj?

Litry kávy.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Quentin Tarantino nebo Alfred Hitchcock. Oba kladli v téměř všech filmech výjimečný důraz na posun děje skrze jídlo či pití.

Ukázky ocenění pro TOP 10 restauranty roku podle průvodce Gurmán/Maurerův výběr Grand Restaurant.

Malá pracovna s výhledem na vinohrad Salabka.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Velkým hostinám.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Ne.

K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko? 

Italská a španělská vína, české pivo. Vodu z kohoutku s šungitem (aktivní uhlí). 

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil? 

Japonské nože.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Dva pomocníci při krájení ingrediencí a pak někdo na umývání nádobí. :-)

BEZ KTERÝCH VĚCÍ SE PAVEL MAURER V KUCHYNI NEOBEJDE?

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ