Zakladatel žebříčku kvality restaurací Maurerův výběr Grand Restaurant, organizátor bezesporu jednoho z nejlepších českých food festivalů Grand Restaurant Festival a také renomovaný gastronomický publicista. To by bylo stručné představení.
Pavla jsme fotili s vaším oblíbeným seriálem Kuchyň dělá člověka v jeho domě v pražské Troji.
Tak a teď už zout boty a račte vstoupit…
Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Osm měsíců v Troji s manželkou a synem, čtyři měsíce v rybářské vesnici v severním Katalánsku s manželkou a občasnými návštěvníky: syn, dcera, zeť, vnoučata a kamarádi.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Výmarský ohař jménem Abel.
Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
Potřebuji kolem sebe mít stromy a co nejvíce přírody, což se zatím daří.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
Platí. Moje moravská babička tomu říkala „setnice“.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Vzdálenosti a logice uspořádání nejsvětější trojice: dřez – lednice – sporák.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Slow cooker, mixér, mlýnek na parmazán.
Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?
Pribináček, kapary, za'atar, vejce, olivový olej, sušená rajčata, kampotský pepř...
Co jste naposledy uvařil/upekl?
Hovězí kousky s cajunským kořením z New Orleans, zeleninou a rýží. Vše jako „home-made čína“ v pomalém hrnci.
Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Jsem průměrný, ale nadšený. Šafránové rizoto s krevetami piri piri.
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Podle toho, co vařím: Carlos Santana, nebo Rádio Beat.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Španělská.
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Podělím se o recept na přes noc tažené hovězí s cajunským kořením.
Preferujete sladké, nebo slané?
Slané
Hranolky, nebo salát?
Hranolky domácí.
Kávu, nebo čaj?
Litry kávy.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:
Quentin Tarantino nebo Alfred Hitchcock. Oba kladli v téměř všech filmech výjimečný důraz na posun děje skrze jídlo či pití.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Velkým hostinám.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ne.
K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Italská a španělská vína, české pivo. Vodu z kohoutku s šungitem (aktivní uhlí).
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil?
Japonské nože.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Dva pomocníci při krájení ingrediencí a pak někdo na umývání nádobí. :-)
BEZ KTERÝCH VĚCÍ SE PAVEL MAURER V KUCHYNI NEOBEJDE?
NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ
15. ledna 2024
Kuchyň dělá člověka: Jan Šebek
11. prosince 2023
Kuchyň dělá člověka: Lukáš Kimlička
27. listopadu 2023
Kuchyň dělá člověka: Vavřinec Hradilek
21. srpna 2023