Jde totiž o velmi talentovaného mladého muže z Prahy, který patří k barmanské světové špičce.
Honza, který nedávno oslavil osmadvacáté narozeniny, vloni vyhrál české finále nejprestižnější barmanské soutěže Diageo World Class.
Ba co víc, na světovém finále stejné soutěže v brazilském São Paulu naši zemi perfektně reprezentoval a skončil v TOP 4 nejlepších barmanů světa! My mu samozřejmě moc gratulujeme!
A teď už pojďte nahlédnout do soukromí šéfbarmana legendárního Bechers´s baru v karlovarském Grandhotelu Pupp.
Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Bydlím v Praze kousek od Vítkova s mojí přítelkyní Klárkou.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
S čtyřnohým kamarádem Grace, je to 3letá whippetka.
Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě.
Místo, kde najdu klid a odpočinek od mého intenzivního pracovního života.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem bytu?
Určitě, je totiž spojená s naší obývací částí, a tak zde trávíme nejvíce času. Velice rádi vaříme, a tak jsme v kuchyni skoro furt.
Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považujete a proč?
Uspořádání. Ačkoliv není největší ba možná naopak, perfektně se v ní vaří, jelikož jste na jednom místě. Organizace je tedy základ úspěchu.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se neobejdete v kuchyni?
Jakožto milovníkovi kávy tak určitě kávovar, pak určitě nůž a pánvička.
Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Olivový olej je pro nás základ většiny jídel tak že ten je vždy v zásobě.
Co jste naposledy uvařil/upekl?
Posledně to bylo naše oblíbené šafránové rizoto s mozzarellou a krevetami.
Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Myslím si, že z baru to do kuchyně nemám daleko. Obecně miluji právě italskou kuchyni, a tak by to bylo buď právě zmiňované rizoto nebo carbonara či aglio olio. Mám rád jednoduchá a rychlá jídla z kvalitních surovin.
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Obecně si nepotrpím na hudbě tak jako přítelkyně. Takže pomyslného „DJ” dělá většinou právě ona. Já většinou sáhnu po nějaké chill house muzice.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Obecně miluji Italskou kuchyni, jelikož je lehká, rychlá a dokážete sehnat spoustu kvalitních surovin. Nepohrnu ale ani Asijskou kuchyní či úplnou českou klasikou.
Máte oblíbený nějaký originální recept na drink, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Originální? To úplně nevím. Ale mojí oblíbenou snídaní jsou třeba vejce Benedikt v italském stylu. Kde člověk potřebuje několik ingrediencí, které hrají skvěle dohromady a vytvářejí jedinečný chuťový profil. Skvělou opečenou ciabattu nebo focacciu, parmskou šunku, domácí holandskou omáčku a zastřené vejce nebo Onsen vejce. Trochu lanýžového oleje a pepře na vrch. A pak musím přidat hlavně recept na super drink. Konkrétně jde o mou verzi Irish Coffee, kterou jsem nazval Guatemala Coffee podle domoviny použitého rumu.
Preferujete sladké nebo slané?
Oboje, ale jsem velký milovník sladkého.
Hranolky nebo salát?
Těžká volba, hranolky ale asi stále převládají.
Kávu nebo čaj?
Kafe piju opravdu každé ráno. Takže káva!
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:
Pravděpodobně s mojí už nežijící babičkou, která měla bezpochyby největší zásluhu toho, že jsem začal pracovat v gastronomii, která se stala mým životem.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Není nic lepšího než velké rodinné setkání nebo posezení s přáteli.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
V minulosti to bylo naprostým zvykem v mém rodinném kruhu. Já bohužel dnes žádný takový servis u nás doma nemám.
K jídlu patří nedomyslitelně i pití? Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Začneme nealko to je mnohem jednoduší, a to většinou čistě perlivá voda či cola bez cukru. V rámci alkoholu se při jídle většinou objeví pivo, červené víno anebo taky Champagne. Před jídlem a po jídle většinou dojde i na něco, tvrdšího”. Před jídlem buď nějaký suchý koktejl jako Gin Martini či Negroni a po jídle většinou panák whisky.
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?
Možná se budu opakovat ale bude to kávovar s časovačem, který si nastaví tak abych měl ráno připravenou kávu, když vstanu.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
To je dobrá otázka! Mojí vysněnou hračkou do kuchyně bude asi Thermomix, na který jednou určitě přijde.
Bez kterých věcí se Honza Šebek v kuchyni neobejde?
NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ
05. prosince 2023
Kuchyň dělá člověka: Lukáš Kimlička
06. listopadu 2023
Kuchyň dělá člověka: Vavřinec Hradilek
25. srpna 2023
Kuchyň dělá člověka: BESKY
11. října 2023