Neodolatelné čokoládové truffles

15. března 2022
Neodolatelné čokoládové truffles
Aby se vám lépe přemýšlelo nad vánočními dárky, posilněte se čokoládovými dobrůtkami, které se jen rozplynou na jazyku.
 

Čokoládové lanýže

Počet porcí: 20 ks
Příprava: 15 minut s robotem, jinak 45 min
+ 4 hodiny chlazení + doba na obalování

Neodolatelné čokoládové truffles

Ingredience

  • 250 g hořké čokolády
  • 120 g smetany ke šlehání (33 %)
  • 100 g kvalitního kakaka holandského typu
  • 50 g kokosových vloček 

Postup

  • Nastrouhejte čokoládu na hrubém struhadle. Pokud vlastníte nástavec KitchenAid Krouhač/ kráječ, nastavte robot na rychlost 6 a strouhejte do velké nerezové mísy.
  • Na středním plameni zahřejte smetanu tak, aby byla horká ale ještě se nevařila, nalijte ji na nastrouhanou čokoládu a nechte cca 5 minut stát.
  • Pomocí šlehací metly promíchávejte pomalu v robotu 3 minuty na rychlost 1, dokud směs nedostane jemnou, hladkou konzistenci.
  • Nalijte čokoládovou směs na mělký plech či tác a vložte na 4 hodiny do lednice. Mezitím na středním plameni lehce opečte kokosové vločky. Nechte je kompletně vychladnout a pak buď nasypte do food processoru anebo ručně posekejte (nemixujte).
  • Po vychlazení vyjměte čokoládovou hmotu z lednice. Připravte si 2 mělké talíře. Na jeden nasypte posekané kokosové vločky a na druhý kakaový prášek. Máte-li možnost, natáhněte si tenké latexové rukavice.
  • Pomocí lžičky nebo vykrajovače tvarujte malé hrudky z čokoládové směsi (max 2,5 cm Ø). Polovinu obalte v kakaku, druhou půlku v kokosu.
  • Hotové lanýže uchovávejte v uzavřeném boxu v lednici a vyndejte bezprostředně před servírováním.

Co se bude hodit při přípravě nebo servírování