Netradiční velikonoční nádivka z cuket

21. ledna 2022
Netradiční velikonoční nádivka z cuket
Připravte si velikonoční nádivku tak, jak jste ji ještě nedělali. Ze zelených cuket a sušené šunky – prosciutta. Prostě nádivka jako dort.
 

Počet porcí: 8–10

Celková doba přípravy: 1 hodina 45 minut, z toho:

pečení: 1 hodina 15 minut

chladnutí: 15 minut

Netradiční velikonoční nádivka z cuket

Ingredience


  • 1 zelená cuketa
  • 85 g sušená šunka (prosciutto, schwarzwaldská atp)  
  • 250 g hladká mouka
  • 114 g feta sýr, rozdrobený
  • 115 g máslo
  • 118 ml bílý řecký jogurt
  • 50 g petržel
  • 1 střední cibuje
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička sůli
  • 1 čajová lžička čerstvě mletého pepře
  • olej nebo máslo, sádlo na vymazání
Velikonoce

Postup


  • Předehřejte si troubu na 205 °C. Vyložte plech pečicím papírem. Vyskládejte na něj plátky šunky a pečte do křupava cca 10–15 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  • Teplotu trouby snižte na 177 °C.
  • V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a pepř. Přidejte máslo a vypracujte základní hladké těsto.
  • Významně  vám pomůže kuchyňský robot nebo alespoň ruční hnětač. Můžete pracovat i s food procesorem a pulsní volbou, dokonalé hladkou směs dosáhnete 3–4 pulsními otáčkami.
  • V další míse si smíchejte jogurt, vejce, cibuli, fetu a petrželku. Máte-li food processor nebo tyčový mixér, usnadní vám práci.
  • Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Popřípadě použijte plátkovací nástavec u food procesoru.food procesorem


  • Jemně promíchejte směs jogurtu a vajec spolu se základním těstem, měli byste dostat hladkou, polotekutou směs.
  • Pečící formu o rozměru cca 23x13 cm vystříkejte spejem na pečení nebo vymažte olejem, máslem nebo sádlem a vzniklou směs do ní nalijte
  • Plátky cukety pokládejte na těsto nepravidelně, na výšku, některé nechte přesahovat přes okraj. Navrch rozdrobte pečenou šunku – prosciutto.
  • Pečte asi 1 hodinu a 15 minut, dokud nebude nádivka zcela upečená. Po upečení nechte asi 15 minut chladnout ve formě a pak přeneste na chladicí mřížku.
  • Nádivka je výborná zcela vychlazená, s jogurtovo-smetanovým dipem.

Související a doporučené produkty