Milují nadsázku a život. A když jde o čas strávený vařením, jejich kulinářské motto je: „Kuchyně s nadhledem“. Ani recepty proto neberou příliš vážně, koneckonců, je to jen doporučení!
V kuchyni s nadhledem
Pravděpodobnost, že by vařili stále dokola totéž, striktně se drželi receptu, pečlivě odměřovali tekutiny na mililitry a jednotlivé kousky vánočního cukroví by byly jeden jako druhý, je opravdu minimální. Možná proto na někoho mohou působit poněkud lehkovážně, ale zdání klame.
Mnohem větší zábava, lepší než jasně daná pravidla, je pro sangvinika improvizace. A tak svým hravým, trochu bláznivým až lehkovážným přístupem, který jde ruku v ruce se zkušenostmi v oblasti gastronomie, ohromují a nadšeně vítají hosty, kdykoli je to možné. Ti si mohou poručit téměř cokoli, protože sangvinici milují výzvy.
Ale i kdyby to byly jen obyčejné špagety s rajčatovou omáčkou, dostanou k nim nádavkem ještě poctivou porci dobré nálady. A takové jídlo se nikdy nepřejí.
Pražma s hořčicovo-koprovou omáčkou
Sangvinici se v kuchyni cítí jako ryba ve vodě. Tento recept, při kterém se mohou odvázat z háčku, jako by byl stvořen přímo pro ně...
Ingredience
Na rybu:
- 2 x pražma
- 1 citron
- 2 lžíce citronové šťávy
- himálajská sůl podle chuti
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého sekaného kopru
Bylinkový přeliv:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 100 ml kvalitního suchého bílého vína
- 2 lžíce sekané hladkolisté petržele
- 1 lžička citronové šťávy
- himálajská sůl podle chuti
- 1 lžička studeného másla
Petrželové brambory:
- 600 g horkých uvařených brambor
- 1 hrst sekané hladkolisté petržele
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl podle chuti
Postup
- K bramborám přidejte sůl, studenou smetanu a petržel.
- Vše opatrně promíchejte vařečkou, aby se brambory obalily.
- Udržujte je pak v teple.
- Z vykuchaných ryb odstraňte šupiny, ryby opláchněte a osušte. Do břišní dutiny vložte po lžičce sekané petržele a kopru, plátku másla a citronu a osolte. Stejně tak osolte i kůži.
- Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej a maso opékejte po obou stranách, až zezlátne a začíná se lehce oddělovat od kosti. Sejměte z ohně a uložte do tepla.
- Do rybího výpeku přilijte víno a počkejte, až se odpaří.
- Přimíchejte smetanu, jemně osolte, přidejte hořčici a zakápněte citronovou šťávou.
- Když směs zhoustne, vsypte petrželovou nať a kopr.
- Vypněte, nakonec do přelivu přidejte máslo a promíchejte.
- Okamžitě servírujete.