Pečení na míru! Jak vybrat pečící formu pro vaše oblíbené recepty?

20. října 2023
Pečení na míru! Jak vybrat pečící formu pro vaše oblíbené recepty?
Zapékací formy jsou jednou ze základních položek každé kuchyně. Při jejich výběru je důležité brát v úvahu nejen druh pokrmu, který budete připravovat, ale také materiál, z něhož je forma vyrobena. 

Pojďme se podívat na pár tipů, jak zvolit správného pečícího pomocníka, který vám pomůže dosáhnout dokonalých výsledků a usnadní vaše kulinářská dobrodružství.
Pečení na míru! Jak vybrat pečící formu pro vaše oblíbené recepty?

1. Zvolte konkrétní typ

Zapékací mísy patří mezi nepostradatelnou výbavu každé kuchyně a výběr správného typu formy může ovlivnit výsledek vašich kulinářských výtvorů. Pojďme se podívat na 4 základní typy zapékacích forem, které ve vaší domácnosti nesmí chybět!

Servírujte přímo na stůl

Zapékací forma s víkem je praktickým společníkem, pokud vámi připravovaný pokrm vyžaduje dušení. Díky pevně uzavíratelnému víku dobře uchovává vlhkost a udržuje pokrm jemný a šťavnatý. Navíc udržuje teplo a hotový pokrm můžete servírovat přímo z ní. Formy s víkem jsou ideální pro pečení marinovaných kuřat, ryb, vegetariánských pokrmů, ale i tradičního hovězího guláše. Při výběru této nádoby dejte pozor na to, aby bylo její víko pevně uzavíratelné a těsnění kvalitní.

Rovným dílem

Hranaté zapékací formy jsou skvělou volbou pro přípravu bramborových gratinů, oblíbené italské klasiky v podobě lasagní či sladkých dezertů. Velkým benefitem hranaté nádoby je, že nejenže rovnoměrně rozkládá teplo, a za jejího použití tak vykouzlíte dokonalou křupavou texturu, ale je i ideálním tvarem pro dělení pokrmu na jednotlivé porce.

Vsaďte na klasiku

Kulaté zapékací formy jsou již tradiční volbou při přípravě dortů, quichů a jiných druhů – ať už sladkých, nebo slaných – koláčů. Díky zakřiveným stěnám se teplo šíří rovnoměrně po celém povrchu a výsledný pokrm má tak konzistenci a chuť stejnoměrně rozloženou. Kulaté formy jsou k dispozici v různých velikostech a můžete si vybrat tu pravou dle vaší potřeby. 

Tip: Pokud chcete více experimentovat a vrhnout se na pečení například staročeského chleba, navštivte náš článek, kde se o výběru té správné pečící formy dozvíte další podrobnosti.

Servírujte se stylem

Pokud chcete, aby byl váš pokrm nejen chutný, ale také lahodil vašim očím, sáhněte po speciálních zapékacích mísách, které umožní servírování jídla originálně a hravě. Tyto mísy jsou navrženy s ohledem na konkrétní typy pokrmů a zachovají jejich chuť i konzistenci. 

Pokud plánujete slavnostní večeři s přáteli a chcete je oslnit několikachodovým servírováním, univerzálním pomocníkem vám budou malé zapékací formy, vhodné pro přípravu jednotlivých porcí, ať už se jedná o předkrmy, nebo jednoporcové přílohy či dezerty.

Tip: Při výběru je důležité zohlednit také hloubku formy. Na vrstvené pokrmy, jako jsou lasagne nebo moussaka, je lepší forma s hlubším objemem, zatímco na menší porce nebo malé kanapky poslouží lépe nižší formy, neboť se z nich bude pokrm lépe servírovat na talíř.

2. Zaměřte se na materiál

Každý materiál má v kuchyni své místo a je vhodný pro přípravu jiného druhu pokrmu. Když vybíráte zapékací formu, jedním z klíčových faktorů, které je třeba zohlednit, je správný materiál, který bude pro daný recept nejvhodnější. 

Keramika

Keramika je známá pro svou schopnost spojovat funkčnost a estetickou stránku. V kuchyních je tak oblíbeným všestranným společníkem pro řadu pečících receptů.

Výhody a nevýhody:

+ Rovnoměrné pečení: Formy rovnoměrně rozvádějí teplo a s jejich použitím budete mít jistotu, že váš pokrm bude dokonale upečený.

+ Atraktivní design: Keramické zapékací formy jsou velmi atraktivní i po estetické stránce a mimo pečení mohou být použity také při servírování. 

+ Odolnost: Díky odolnému materiálu můžete v nádobách pokrmy rovnou servírovat. Navíc jsou odolné vůči teplotním šokům a z mrazáku je lze vložit přímo do rozpálené trouby.

+ Snadná údržba: Většinu keramických forem můžete mýt v myčce na nádobí. 

- Vyšší cena: Keramické zapékací mísy bývají dražší variantou zapékacích forem. 

Měď, nerez a hliník

Mezi nejpoužívanější kovové zapékací nádoby patří zejména pekáče z mědi, nerezu a hliníku. Jedním z jejich největších benefitů je univerzálnost a odolnost vůči vysokým teplotám, která vám umožní začít přípravu pokrmu na sporáku a dokončit jej v troubě. 

Výhody a nevýhody:

+ Rovnoměrný rozvod tepla: Kovové pekáče jsou vynikající v rozvádění tepla, díky čemuž bude váš pokrm rovnoměrně upečen ze všech stran. 

+ Všestrannost: Kovové nádoby jsou vhodné pro různé druhy pokrmů, od pečení masa a zeleniny až po přípravu omáček. Můžete tak experimentovat s různými recepty a přizpůsobit vaření svým preferencím.

+ Trvanlivost: Kovový materiál se vyznačuje zejména svou odolností a dlouhou životností. Pokud se o nádoby řádně staráte, budou ve vaší kuchyni sloužit po mnoho let.

- Váha: Kovové pekáče bývají z našich kuchyňských pomocníků ti nejtěžší, což může být náročné při manipulaci s nimi, zejména při vyndávání hotového pokrmu z trouby.

- Vyšší cena: Vzhledem k vyšší kvalitě kovového nádobí bývají produkty z těchto materiálů cenově dražší. 

- Vedení tepla: Kov je rychlým vodičem tepla, což může vést k náchylnosti k připálení. Je nutné tak celý proces vaření sledovat a dbát na dodržení správné doby pečení.

měděný pekáč

Plech

Pokud chcete, aby měl váš pokrm dokonale křupavou texturu, plechová forma je ideální volbou! Navíc je součástí základní kuchyňské výbavy a naleznete ji téměř v každé domácnosti. Plech je vhodným pomocníkem při zapékání jakéhokoliv druhu masa či zeleniny.

Výhody a nevýhody:

+ Rychlost: Plech je materiál, který aktivně vodí teplo, což je jeden z jeho největších benefitů. Tato vlastnost umožňuje dosažení dokonale křupavého jídla během krátké doby pečení.

+ Snadná údržba: Nádoba je odolná proti skvrnám, a ať už na plechu pečete sypaný koláč, nebo šťavnaté kuře, po použití se snadno čistí.

+ Jednoduchá manipulace: Plechové nádoby jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje.

- Není vhodný ke všem způsobům pečení: Ačkoliv plech aktivně vodí teplo, není vhodný pro časově náročnější pečení – pokrm má tendence přilnout a připéct se.

- Není odolný vůči kyselinám: Plechy by neměly být používány k přípravě pokrmů, které obsahují kyseliny (ocet nebo citronová šťáva), jelikož mohou reagovat s povrchem plechu.

plech na pečení

Doporučujeme! Ultimátními pomocníky, které využijete  nejen při zapékání a pečení v troubě, ale také při vaření na sporáku, jsou oblíbené designové hrnce značky Staubpánve Woll s odnímatelnou rukojetí.

Tápete ve výběru nádobí či kuchyňských spotřebičů? Poradíme vám

Tápete ve výběru nádobí či kuchyňských spotřebičů? Poradíme vám