Už žádné nudné recepty pro očistu těla i ducha! Známá je pravda, že jíme i očima. V případě misek hojnosti, jak se této vegetariánské verzi havajské poké bowl také říká, to platí na 100 %. Čím pestřejší, co do barev a chutí, tím lépe – kreativitě se meze nekladou! Barevné misky plné rostlinných dobrot, jako jsou obiloviny, luštěniny, syrová ale i pečená, dušená a nakládaná zelenina, ovoce, semínka, klíčky a nějaký parádní dressing nebo omáčka... No řekněte sami, nezní to samo o sobě báječně?
Barvami a chutěmi hýřící Buddhovu misku si můžete připravit k obědu, svačině i večeři. Poskládáte si ji podle své fantazie, sezónních surovin a chuťových preferencí a případně také zužitkujete zbytky, které najdete ve špízce i lednici. Jedinou podmínkou správné misky hojnosti, jak se také tomuto pokrmu říká, je, aby obsahovala jen tělu prospěšné a zdravé suroviny. Nabízíme vám 2 recepty k vyzkoušení, jeden ryze veganský a jeden pro milovníky mořských plodů. Nuže vzhůru do toho!
Doba přípravy: cca 20 minut
Počet porcí: 1-2
Proč Buddha bowl?
Jak vlastně vzniklo toto jídlo, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči? A proč je pojmenováno zrovna po Buddhovi? Název by mohl pocházet z toho, jak Buddha shromažďoval almužny pomocí velké mísy ke sbírání malých kousků jídla, které si mohli dovolit sdílet obyvatelé jakékoli vesnice, ve které pobýval. Teorií je více, ale tahle je docela hezká a probouzí fantazii, nemyslíte? Servírovat nemusíte vždy jen v misce. Podstatný je tvar, ve kterém všechny ingredience pěkně rozložíte tak, aby výsledek byl i pastvou pro oči.
Letní miska hojnosti – Ingredience
- hrnek vařené quinoi
- hrnek na kostky nakrájeného žlutého melounu
- zralé avokádo, nakrájené na plátky
- hrnek na kostičky nakrájené okurky
- hrnek na julienne nudličky naškrábané mrkve
- hrnek na kolečka nakrájené papriky (červená, žlutá nebo zelená)
- 1/2 hrnku na kroužky nakrájené červené cibule
- 1/4 hrnku nasekaných čerstvých bylinek podle chuti (např. petrželka, koriandr nebo bazalka)
- 1/4 hrnku pražených slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku ořechů (např. lískové nebo kešu)
- hrst klíčků nebo oblíbených microgreens
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Co by se vám při přípravě mohlo hodit
Letní miska hojnosti – Postup
- Do větší misky vyskládejte quinou, meloun, avokádo, okurku, mrkev, papriku a červenou cibuli.
- Přidejte čerstvé bylinky.
- Posolte a opepřete dle chuti.
- Na závěr posypte směsí pražených slunečnicových semínek a ořechů.
Letní Buddha bowl můžete podávat ihned. Nebo vše promícháte, necháte v chladničce odpočinout a servírujete vychlazené.
V čem servírovat Budha bowl?
Exotická Buddha bowl s krevetami
Tato mořem vonící Buddha bowl je skvělou kombinací sladkých, pikantních a svěžích chutí. S ohledem na v ní přítomné krevety je již na pomezí se slavnou poké. Můžete ji posypat ořechy nebo semínky podle svého výběru a podávat například s arašídovou omáčkou nebo třeba limetkovým dresinkem, na který najdete také recept níže. Náš tip: chuť krevet se skvěle snoubí s česnekem. Pokud jej máte rádi, těsně před koncem smažení k nim na pánev přihodťe 1–2 utřené stroužky a promíchejte. Oříšky kešu budou chutnější, pokud je den před použitím namočíte do studené vody.
Exotická miska hojnosti – Ingredience
- hrnek vařené rýže
- 200 g loupaných krevet
- hrnek na kostky nakrájeného ananasu
- zralé avokádo, nakrájené na plátky
- 1/2 hrnku nakrájeného zralého manga
- hrnek na kostičky nakrájené okurky
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé máty
- 1/4 hrnku na proužky nakrájené červené papriky
- 1/4 hrnku na tenké kroužky nakrájené červené cibule
- 1/4 hrnku ořechů kešu
- lžíce olivového oleje na osmažení krevet
Exotická miska hojnosti – Postup
- Krevety opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem.
- Na pánvi rozpalte lžíci oleje a zprudka je osmahněte (krátce 2-3 minuty na každé straně).
- Ve větší míse smíchejte vařenou rýži a všechno nakrájené ovoce i zeleninu.
- Přidejte nasekanou čerstvou mátu a promíchejte. Přisypte oříšky kešu.
- Až úplně nakonec přidejte osmažené krevety a opatrně je zamíchejte do směsi a hned podávejte. Limetkový dressink servírujte ve zvláštní mističce.
Pro přípravu využijete
Limetkový dresink – Ingredience a Postup
- 2 limetky na šťávu
- stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tekutého medu nebo javorového sirupu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Ve vyšší sklenici smíchejte všechny ingredience, lehce osolte a opepřete a dobře protřepejte, dokud se vše dobře nepropojí.
- Ochutnejte a případně dochuťe limetkou nebo dosolte a dopepřete.
- Nechte 15 minut odpočinout v lednici, aby se chutě měly čas promísit.
Vyberete si nějakou na omáčku nebo dresink?
Další recepty do 20 minut
05. května 2023
Krůtí bowl na cesty
26. ledna 2022
Cuketové placky se smetanovo-jogurtovým dipem
26. května 2023
Čtyři rychlé zeleninové recepty, které musíte vyzkoušet!
10. ledna 2022