Dýňová polévka podle Jamieho Olivera

21. prosince 2021
Dýňová polévka podle Jamieho Olivera
Přichází období dýní a s tím i spousty oblíbených receptů. Už jste zkoušeli výborný dýňový krém s opraženým dýňovým semínkem? Naučíme vás ji přímo od slavného kuchaře Jamieho Olivera.
Dýňová polévka podle Jamieho Olivera

Ingredience

  • kvalitní extra virgin olivový olej Potten & Pannen
  • červené cibule 2 ks
  • řapíkatý celer 2 ks
  • mrkev 2 ks
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1/2 - 1 čerstvou chilli papričku
  • mořská sůl, čerstvě umletý pepř
  • 2 kg máslové dýně
  • 2 l kvalitního kuřecího či zeleninového vývaru

Postup

  1. Ve vetší pánvi podusíme na olivovém oleji nakrájenou cibuli, celer, mrkev, česnek, rozmarýn, chilli a ochutíme solí a pepřem. Dusíme asi 10 minut dokud nebude zelenina měkká.
  2. Pokrájenou dýni dáme do velkého hrnce. Přidáme vývar a podušenou zeleninu. Vaříme asi hodinu a půl.
  3. Mezitím, co se vše v hrnci vaří, osmahneme na olivovém oleji dýňová semínka.
  4. Po hodině a půl zkusíme, jestli je dýně měkká a pokud ano, vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí a pepřem.
  5. Podáváme ve větší polévkové míse, přidáme opražená dýňová semínka a kapku extra virgin olivového oleje.

Pro skvělou dýňovou polévku použijte ty nejkvalitnější ingredience, výsledek vašeho kulinářského umu můžete také ovlivnit vařením v kvalitním nádobí. Doporučujeme hrnce od německé značky Zwilling, které skvěle vedou teplo a jsou vhodné i na indukci.
Nádherné servírování, a přitom ale také kvalitní vaření zažijete s hrnci značky Staub a jejími legendárními litinovými Cocotte hrnci. Pro příležitost podávání dýňové polévky se výborně hodí Cocotte hrnec právě ve tvaru dýně. V tomto hrnci se vám bude chtít ale podávat vše, od polévek po skvělé omáčky. 

Bude se vám hodit

Další recepty z dýně

Další recepty z dýně