
Doba přípravy: cca 35-40 minut, z toho 25 minut pečení
Počet porcí: 4

Představujeme vám rybí recept Zdeňka Pohlreicha, který společně s dalšími najdete v jeho kuchařce Super jednoduše, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do řady receptů, kde s minimálním počtem surovin vykouzlíte překvapivě jednoduše chuťově naprosto dokonalá jídla.
Litinové, nerezové i nepřilnavé pekáče nejen na ryby všech možných tvarů a velikostí si můžete koupit u nás. Kuchařku zakoupíte na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladatelství Sevruga.
Kuchařka Zdeňka Pohlreicha - Super jednoduše
Ingredience
- 4 ks vykuchaní pstruzi (á 250 g)
- 6 ks vajec
- 1,5 kg hrubé mořské soli
- 2 ks citrónů
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- hrst hladkolisté petržele
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř, sůl
Tip:
Pstruhy můžete nahradit jinou bělomasou rybou, kterou je například mořský vlk nebo pražma.
Postup
1. Ryby očistěte od šupin, omyjte a osušte. Břišní dutinu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
2. Jeden citron nakrájejte na kolečka a vložte rybám do břišní dutiny, spolu s polovinou tymiánu a rozmarýnu.
3. Rozklepněte vejce, oddělte bílky a vyšlehejte je v tuhý sníh.
4. Zbylý tymián a rozmarýn stáhněte z větvičky a posekejte nadrobno. Vhoďte do větší mísy a přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu, hrubozrnnou sůl a dobře promíchejte. Nakonec do směsi lehce vmíchejte vyšlehaný sníh.
5. Plech vyložte pečicím papírem a naneste na něj 1/3 solné bylinkové směsi, rozprostřete po dně a ryby na ni položte. Následně ryby důkladně zakryjte zbylými 2/3 solné směsi a vložte na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
6. Během pečení si připravte petrželovou salsu: posekejte nadrobno petržel, dejte ji do menší misky, zalijte olivovým olejem a šťávou z 1 citronu. Promíchejte a dochuťte solí.
7. Po upečení vyjměte ryby z trouby, odstraňte solnou krustu i bylinky z břišní dutiny a položte na talíř. Pokud to myslíte s dietou vážně, servírujte jen s petrželovou salsou. Chutnat vám ale bude i s vařenými brambory nebo čerstvým pečivem.