Doba přípravy: cca 35-40 minut, z toho 25 minut pečení
Počet porcí: 4
Představujeme vám rybí recept Zdeňka Pohlreicha, který společně s dalšími najdete v jeho kuchařce Super jednoduše, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do řady receptů, kde s minimálním počtem surovin vykouzlíte překvapivě jednoduše chuťově naprosto dokonalá jídla.
Litinové, nerezové i nepřilnavé pekáče nejen na ryby všech možných tvarů a velikostí si můžete koupit u nás. Kuchařku zakoupíte na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 4 ks vykuchaní pstruzi (á 250 g)
- 6 ks vajec
- 1,5 kg hrubé mořské soli
- 2 ks citrónů
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- hrst hladkolisté petržele
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř, sůl
Tip:
Pstruhy můžete nahradit jinou bělomasou rybou, kterou je například mořský vlk nebo pražma.
Postup
1. Ryby očistěte od šupin, omyjte a osušte. Břišní dutinu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
2. Jeden citron nakrájejte na kolečka a vložte rybám do břišní dutiny, spolu s polovinou tymiánu a rozmarýnu.
3. Rozklepněte vejce, oddělte bílky a vyšlehejte je v tuhý sníh.
4. Zbylý tymián a rozmarýn stáhněte z větvičky a posekejte nadrobno. Vhoďte do větší mísy a přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu, hrubozrnnou sůl a dobře promíchejte. Nakonec do směsi lehce vmíchejte vyšlehaný sníh.
5. Plech vyložte pečicím papírem a naneste na něj 1/3 solné bylinkové směsi, rozprostřete po dně a ryby na ni položte. Následně ryby důkladně zakryjte zbylými 2/3 solné směsi a vložte na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
6. Během pečení si připravte petrželovou salsu: posekejte nadrobno petržel, dejte ji do menší misky, zalijte olivovým olejem a šťávou z 1 citronu. Promíchejte a dochuťte solí.
7. Po upečení vyjměte ryby z trouby, odstraňte solnou krustu i bylinky z břišní dutiny a položte na talíř. Pokud to myslíte s dietou vážně, servírujte jen s petrželovou salsou. Chutnat vám ale bude i s vařenými brambory nebo čerstvým pečivem.
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
20. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
10. září 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
20. prosince 2021 Zdeněk Pohlreich