Recept na vánočku, jak ji peče Pepa Maršálek svým babičkám. Plnou rozinek a vytuněnou o křupavou ořechovou vrstvu.
Josef Maršálek, fenomenální cukrář a také lektor naší Gourmet Academy, představuje recept na na vánočku, kterou peče po celý rok a vozí jí svým babičkám na Moravu. Kdy jindy recept vyzkoušet než právě na Vánoce.
Celková doba přípravy: 180 minut
Kynutí, odpočívání: cca 120 minut
Doba pečení: cca 30 minut
Stupeň obtížnosti: 2
Počet kusů: 1
Ingredience
na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 g mléka
- 150 g másla
- 100 g cukru krupice
- 100 g zlatých rozinek
- 30 g žloutků (3-4 vajíčka)
- 20 g droždí
- 10 g vanilkového cukru
- 5 g soli
- 2 g muškátového oříšku
- 1 g mletého anýzu
- 1 citron kůra
na ořechovou polevu:
- 100 g bílků (3-4 vajíčka)
- 60 g cukru moučka
- 60 g na jemno namletých ořechů
- 1 g mleté skořice
na dokončení:
- 40 g vajec
- 40 g celých, blanšírovaných mandlí
Postup
1. V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr, přikryjte utěrkou a nechejte cca 1 hodinu vykynout.
2. Poté přidejte zbylé ingredience, všechny kromě másla a rozinek.
3. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Následně přidejte máslo a pokračujte v hnětení. S robotem vám to půjde mnohem lépe, než v ruce.
4. Teprve když těsto přestane lepit, je pevné, ale elastické, přidejte rozinky a jen lehce je do těsta zamíchejte.
5. Těsto pak nechejte v pokojové teplotě, zakryté utěrkou, cca 1 hodinu odpočinout a opět kynout.
6. Těsto nechejte kynout tak dlouho, dokud jeho objem nebude téměř trojnásobný.
7. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí. Josef doporučuje naučit se pletení ze šesti pramenů najednou, má to své výhody. Vánočka se během kynutí ani během pečení takzvaně nerozjede. Přendejte ji na pečicí plech.
Připravte si ořechovou polevu:
8. Jednoduše smíchejte všechny ingredience. Vznikne vám konzistentní ořechová pasta.
9. Vánočku naaranžovanou na plechu nechejte v pokojové teplotě ještě jednou dobře vykynout.
10. Pak ji opatrně potřete vajíčkem, až potom ořechovou pastou a nakonec ji hustě posypejte nahrubo sekanými mandlemi.
11. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, zavřete dvířka a teplotu snižte na 160°C.
12. Pečte cca 30 minut, před vytažením vyzkoušejte špejlí, jestli je vánočka dobře propečená. Nechte ji pak zcela vychladnout a lehce pocukrujte.
Zajímá vás, kam Pepa Maršálek rád chodí? Podívejte se. A pokud jste fandy jeho sladkých kreací, tak na našem blogu naleznete další jeho recepty na slavnostní dobroty, vhodné ke svátečnímu stolu.
Vyzkoušejte naprosto dokonalý sváteční dort s čerstvým ovocem, vánoční máslové kuličky s rumovou polevou nebo lehounké vánoční laskonky či sváteční vánoční štolu.
Další recepty cukrářského mága Pepy Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
05. února 2024 Josef Maršálek
Masopustní koblihy Josefa Maršálka
12. února 2024 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek
Velikonoční zajíc Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek
Sváteční dort s čerstvým ovocem podle Josefa Maršálka
14. ledna 2022 Josef Maršálek
Letní ovocné sorbety s Josefem Maršálkem
03. února 2023 Josef Maršálek
Valentýnské bezé Josefa Maršálka
17. listopadu 2022 Josef Maršálek