Od malička jej fascinovaly vůně, linoucí se při pečení. Vyrůstal v malé vesnici na Moravě, kde pekařský um babiček a tetiček a jejich kouzlení v kuchyni k radosti celé komunity formovaly jeho chutě a lásku k tomuto druhu umění od raného dětství.
Na cukráře se chtěl vyučit hned po základní škole, nicméně jako poslušný syn respektoval přání rodičů, kteří z něj chtěli mít pana učitele. Při studiu na gymnáziu v sobě objevil výtvarné vlohy a nadchl se pro animovaný film, kterému se chtěl věnovat na vysoké škole. Z tohoto studia však nakonec z rodinných důvodů sešlo a po roční zkušenosti s učitelováním v LŠU už Josef naprosto přesně věděl, že cukrařina je ta jedině správná cesta. A tak dnes místo kreslených filmů vytváří pro radost všech své nádherné dorty, zdobené čerstvými květy či plátkovým zlatem a ve svébytných kurzech motivuje milovníky pečení nebát se jít za svým snem ...
Chuť poznávat a učit se novým věcem ho neopustila ani po čtyřicítce, takže jej můžeme spatřit nejen jako usměvavého porotce soutěže o nejlepšího amatérského cukráře – Peče celá země, a to nejen letos ale už od její I. řady v roce 2020, ale také jako soutěžícího účastníka XII. ročníku StarDance, kde se pro mnohé diváky celkem nečekaně protančil až do 8. kola...
A my Vám jej představíme nejen jako cílevědomého a velmi pracovitého člověka, ale také jako dobrého rádce pro začátečníky i pokročilé.
Týden u královny
Svůj první dort si upekl k 9. narozeninám, byl na pohled krásný ale nedal se jíst. Měl sražený jak korpus, tak krém. To ho ale neodradilo a v 15 letech už byl místním vyhlášeným, byť ryze amatérským, pekařem pro svatby a narozeniny. Cesta k vysněnému povolání však nevedla přímo a muselo uběhnout ještě hodně vody, než se stal uznávaným cukrářským mágem. Teprve po úspěšném ukončení studia na gymnáziu se vyučil cukrářem a získal výuční list i jako kuchař, následně se přihlásil na dálkové studium pražské Vysoké školy hotelové. Na svá studia v Praze si vydělával nejprve jako šéfkuchař v anglickém lázeňském hotelu, v gastro provozu luxusního londýnského obchodního domu Harrods, kam nejdříve nastoupil jen na brigádu...Svou šanci dokázal svou pílí i umem proměnit v trvalý pracovní poměr a práci snů v cukrářské sekci nejluxusnějšího obchodního domu na světě...
Poněkud úsměvnou epizodou v jeho úctyhodné pracovní kariéře je týdenní cukrářské působení v Buckinghamském paláci, kde byl pověřen výrobou vdolků (scones) k oblíbenému odpolednímu čaji královny Alžběty II. S láskou je vytvářel celých 7 dnů, než se mu doneslo, že jsou vlastně určeny pro královniny psy, welsh corgi, kterým je panovnice drobí...
V Harrods se mimo jiné oblíbil práci s plátkovým zlatem, kterého se na tamní dorty a dezerty spotřebovalo týdně až 10 g. Po 7,5 letech krásné práce obdržel nabídku na pozici šéfcukráře, tedy člověka, který má pod sebou cca 270 lidí. Místo toho ale odjel do Indie, kde dva roky pomáhal kamarádovi rozjet síť cukráren Conçu. A navzdory pořekadlu, že doma není nikdo prorokem, se po návratu domů v roce 2018 pomalu ale jistě začal stávat známou a respektovanou osobností i u nás.
Svět Josefa Maršálka – Bez čeho se v kuchyni neobejdu
Josefovy pekařské rady a tipy
Pár tipů a rad k pečení, které jinde nenajdete. Zeptali jsme se totiž Josefa Maršálka za vás na jeho tajemství přípravy oblíbeného kynutého těsta.
- Hladkou mouku není třeba prosévat, to za vás obstará robot při zpracování těsta
- Tzv. omládek z čerstvého droždí zadělávejte vlažným (ne horkým!) mlékem, tj mlékem teplým 28–29 °C, vzejít nechávejte 20–30 minut
- Po vzejití omládku (kvásku) přidejte všechny ostatní suroviny, včetně tekutin a v robotu s hákem 15–20 minut promíchejte na stupeň 1, až PAK přidejte jakýkoliv tuk a přepněte na stupeň 2. Čím větší bude rozdíl teplot mezi těstem a tukem, tím lépe se vám do těsta zapracuje, takže přidat tuk můžete rovnou po jeho vyjmutí z lednice.
- Do kynutých těst vždy patří sůl, 10 g na 1 kg mouky
- Pokud spěcháte, z čerstvého droždí není třeba zadělávat na omládek ale stačí na tzv. záraz. Podmínkou je, aby všechny suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu. Droždí do mouky rozdrobíte, přidáte všechny ostatní suroviny KROMĚ soli a tuku. V robotu promícháte, až následně pak přidáte sůl a tuk, který v tomto případě musí mít naopak také pokojovou teplotu. Dále postupujete jako u přípravy s kváskem (omládkem).
- Kynuté těsto nikdy nesmí oschnout, proto vždy přikryjte mísu mokrou utěrkou anebo fólií
- Hotové těsto poznáte, když se snadno odlepuje od mísy i od háku (vařechy)
- Těsto má nakynout do dva a půl až třínásobného objemu (kyne-li těsto ve skleněné míse s měrkou, dokonale tento proces vidíte)
- U sušeného droždí vám bude stačit 1/3 dávky čerstvého, tj na 1 kg mouky 15–20 g, omládek se ze sušeného droždí nepřipravuje!
- Všechna italská kynutá těsta se vždy zadělávají na omládek (panettone, focaccia, ciabatta)
Vyzkoušet, jak to funguje, můžete na Josefových receptech níže.
Kynuté dobroty Josefa Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek
Rakouská kynutá bábovka podle Pepy Maršálka
12. února 2024 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Vařím rád, je to můj život
Osobně se s s Josefem Maršálkem můžete setkat i na našich cukrářských a pekařských kurzech v Gourmet Academy, většina z nich však byla během pár hodin k naší velké radosti na půl roku dopředu beznadějně vyprodána. Termíny těch nově vypisovaných si v případě zájmu pohlídejte zde.
Josefovy cukrářské kurzy v Gourmet Academy
18. 2. 2025 Josef Maršálek
Moderní česká cukrařina I.
19. 2. 2025 Josef Maršálek
Moderní česká cukrařina II
3. 3. 2025 Josef Maršálek
Epická čokoláda
9. 4, 2025 Josef Maršálek
Velikonoční pečení s Josefem
Značky jako srdcová záležitost
Gianni Versace je osobností, se kterou by Josef nejraději povečeřel, kdyby to ještě šlo. Obdivuje jeho styl, má ho zkrátka rád. Co nebo koho má tento fenomenální cukrář ještě v oblibě a jak vypadá jeho kuchyně se dozvíte v našem blogovém článku ze série Kuchyň dělá člověka. Široký výběr z kolekcí Rosenthal meets Versace v podobě porcelánových hrnků, šálků, talířů nebo celých servisů, včetně krásných váz a dalších bytových doplňků, najdete v naší nové konceptuální prodejně nazvané Atelier, v Praze na Senovážném náměstí, v prostorách hotelu Andaz. V menší míře porcelán s autentickými vzory Versace koupíte i v naší outletové prodejně v Čestlicích, kde se jedná zejména o starší kolekce.
Co se mi ještě líbí aneb značky mého srdce
Sladký život Josefa Maršálka
Nechte se inspirovat vychytanými recepty pro každé roční období. Josef je především cukrář a tak většina z nich bude na sladké dobroty.
Sezonní cukrářské recepty
09. prosince 2024 Josef Maršálek
Adventní výzva – Sváteční štola podle Josefa Maršálka
07. prosince 2022 Josef Maršálek
Melasové perníčky s rumovou polevou
Pepa Maršálek naslano
29. srpna 2022 Josef Maršálek
Muffinky se sýrem a rajčaty podle Pepy Maršálka
27. prosince 2022 Josef Maršálek
Empanandy s nivou a pekany
05. června 2024 Josef Maršálek
Pšenično žitný chléb podle Josefa Maršálka
Nový projekt – Maršálkovo
Miloš a Pavel Staňkovi a Josef Maršálek jsou dlouholetými přáteli. Společně se rozhodli vytvořit kolekci výjimečného kuchyňského nádobí a doplňků, které jsou nezbytné pro práci cukráře. Vznikl seznam klíčových kousků pro vášnivé cukráře, propojující český Superbrand Potten & Pannen-Staněk a Maršálkovo, kde Vám chce Josef přiblížít výsostné území své vlastní kuchyně. První vlaštovkou této spolupráce jsou nádherné kameninové mísy Mason Cash z kolekce In the Meadow, v limitované edici Maršálkovo, vyznačující se personifikací na spodní straně mís a speciální barvou, nazvanou královská modrá. A to na počest královské Anglie, kde Josef, jak již víte, sbíral své cukrářské ostruhy...