Láska prochází žaludkem, to je všeobecně známá věc. Ale což letos vyměnit tak trochu neosobní restauraci za čistě osobní, s láskou stvořený pokrm? Zkrátka okouzlete vlastním kuchařským uměním! Už jsme vám dali pár tipů, jak doma vytvořit tu správnou romantiku, teď ještě pár na valentýnské kulinární překvapení a máte to v kapse...
Nemusí to být hned 6chodové menu k večeři, (ne)očekávanou pozorností může přece být i něco mile valentýnského k snídani či svačině. Věděli jste, že existují romantické potraviny, takové, co posilují produkci hormonu dobré nálady, serotoninu? A nejen to, přirozeným způsobem také snižují produkci dopaminu, tedy odbourávají stres. Jedná se o tzv. přírodní afrodiziaka a v našem článku najdete nejen výčet některých z nich, ale i způsob jejich použití ve valentýnských receptech.
Přírodní afrodiziaka aneb vášeň v jídle
Začneme pěkně podle abecedy, každé z nich je malý zázrak, protože kromě pozitivních účinků na naše libido má také léčivé účinky. O nich si však podrobněji povíme někdy příště...
- Avokádo
Obsahuje velké množství bílkovin a vitamínů, dodává energii a zvyšuje touhu. Nepospícháte-li do práce, připravit si s ním můžete podle našeho receptu valentýnskou snídani v podobě avokádového chleba se zastřeným vejcem anebo jednoduchou lehkou večeři – malé avokádové wrapy s lososem. - Celer
Najdete v něm hormon androsteron, díky kterému se obě pohlaví cítí atraktivnější, a krom toho je tahle zelenina i skvělý parťák pro hubnutí. Potřebné látky nemizí ani při tepelné úpravě. Recept na pohoštění s celerem, navíc ve spojení s avokádem, najdete na našem blogu - Jahody
Díky zinku, který obsahují, čerstvé jahody stimulují touhu a zvyšují produkci testosteronu. V jahodách obsažený mangan navíc omlazuje tělo a vyživuje mozek. Vyzkoušet s nimi můžete třeba netradiční sladkou pizzu. - Chřest
Nejen skvěle chutná a je dietní, ale má také pozitivní vliv na mužskou potenci. Inspirující recept na večeři, kde tato zelenina hraje prim, je sardinské risotto s chřestem a kozím sýrem. - Maliny
Stejně jako jahody probouzejí chuť na sex, jsou kromě zinku plné antioxidantů a snižují hladinu cukru v krvi. Lákavě jednoduchý recept na dokonalý dezert s malinami najdete na našem blogu v podobě malinové galetky. - Pepř, chilli papričky
Pepř a zejména pálivé chilli papričky obsahující capsaicin, zlepšují prokrvení celého těla a tím stimulují i citlivost pohlavních orgánů. Mějte ale na paměti, že všeho moc škodí, velmi pálivá jídla způsobují pocení a další projevy, o které při slavnostní večeři není co stát. Zajímavá je kombinace červeného pepře a čokolády, skrývající se v receptu na cookies, které budete mít hotové raz dva, jen se musí den odležet. - Skořice
Afrodiziakální vlastnosti má skořice pravá. Její sladká kořeněná vůně odstraňuje stres, uvolňuje mysl a dokáže navodit teplou, intimní atmosféru. Kromě toho skořice v pokrmu zvyšuje, stejně jako třeba pepř, cirkulaci krve a tedy i citlivost orgánů, kde se krev hromadí. Vyzkoušet můžete skořicový mug cake, alias dortík z hrnku, který má tu výhodu, že je nejen velmi jednoduchý, ale navíc se dá připravit i v mikrovlnné troubě. - Ústřice
Podobně jako jahody obsahují zinek, který je nezbytný pro tvorbu serotinu, důležitého hormonu štěstí, který ovlivňuje naši náladu i touhu. Recept na dekadentní valentýnskou večeři s jejich využitím najdete na našem blogu.
Valentýnský recept pro úplné začátečníky
- Koláč z listového těsta s čerstvými jahodami
Netroufáte si na kompletní menu, ale jdete do toho? Všimli jste si, že rozkrojená jahoda má tvar srdce? Tak není nač čekat!
Co budete potřebovat: - listové těsto v plátu
- 250 g čerstvých jahod
- třtinový cukr nebo praskající cukrový prášek
1. Listové těsto v plátu koupíte hotové, stačí jen mít koláčovou formu, do které jej vytvarujete, vidličkou pak můžete nazdobit okraje.
2. Pečte v troubě rozpálené na 230 °C do růžova, bude to trvat cca 8–10 minut.
3. Jahody vždy překrojte, vyskládejte do ještě teplého korpusu a jemně zasypte třtinovým cukrem nebo praskajícím cukrovým práškem.
4. Koláč servírujte v koláčové formě, nesnažte se jej přendávat jinam, protože díky šťávě z jahod těsto hodně změkne a rozlámali byste ho.
Tip: Jahodový koláč můžete ještě vylepšit vanilkovým pudinkem, který lehce vychladlý nalijete na hotový korpus, a teprve až potom na něj navrstvíte rozkrájené jahody. Na každém pudinkové sáčku je uvedeno, jak jej připravit, zvolte si raději ten s přírodní vanilkou...
Co budete určitě potřebovat
Valentýnský recept pro pokročilejší pekaře
Mezi další afrodiziaka patří samozřejmě i hořká čokoláda. Její kombinace s čerstvými malinami je nejen chuťově neodolatelná, ale jak už jistě víte, udělá své i s vašimi smysly...Náš Valentýnský dort je náročný jen na čas, samotná příprava těsta i náplně, stejně tak jako zdobení dortu nejsou vůbec složité, i když to na první pohled tak může vypadat. Budete potřebovat jen pár surovin, které běžně seženete. Bez čeho se však rozhodně neobejdete, je dortová forma (recept je stavěn na formu Ø 26 cm) a kvalitní elektrická šlehací metla v podobě ručního šlehače, nebo šlehací nástavby v tyčovém mixéru či kuchyňském robotu. Ale co byste pro svou lásku neudělali, že? I když jste dorty dosud nepekli, věřte, že výsledek bude fenomenální! V ingrediencích je uveden krémový sýr Philadelphia, který bez obav můžete nahradit jiným tučným smetanovým krémovým (termizovaným) sýrem, například Paloučkem, Lučinou, Mascarpone anebo Tradičním pomazánkovým (máslem) bez příchutě.
Sušenkový Oreo cheesecake s malinami a čokoládovou ganache
na korpus:
- 26 ks sušenky Oreo
- 125 g máslo
na krém:
- 700 g sýr typu Philadelphia
- 270 g cukr moučka
- 200 g hořká čokoláda
- 125 g čerstvá smetana ke šlehání (min 33%)
- 40 g kakao holandského typu
- 5 vajec
na čokoládovou ganache (náplň):
- 250 g čerstvá smetana ke šlehání (min. 33%)
- 150 g hořká čokoláda
- 1 g sůl
na dozdobení:
- cca 500 g čerstvé maliny
- moučkový cukr na poprášení
Bude se vám hodit
Postup
1. Sušenky rozdrobte do mixéru nebo sekáčku, máslo rozpusťte ve vodní lázni a pak přidejte k nadrobeným sušenkám. Pomocí přístroje vytvořte homogenní směs. Nemáte-li k dispozici mixér, sušenky dejte do sáčku a pomocí hrnku nebo jiného tvrdého předmětu je v něm nadrťte a následně vsypte do mísy, zalijte rozpuštěným máslem a dobře promíchejte.
2. Troubu předehřejte na 170 °C. Do dortové formy o průměru 26 cm pečlivě upěchujte vzniklou sušenkovou směs tak, aby tvořila jednolitý povrch, dejte lehce zapéct na cca 18–20 minut a mezitím si začněte připravovat krém. Ve vodní lázni nechejte za stálého míchání rozpustit čokoládu.
3. Krémový sýr našlehejte, přidejte cukr a šlehejte tak dlouho, až bude kompletně zapracován, poté totéž udělejte s kakaem a postupně s každým vejcem. Vždy počkejte, až bude kompletně zapracováno do směsi, ta po zašlehání všech 5 vajec dosáhne konzistence pudinku. Právě v ten moment přidejte v lázni rozpuštěnou, už zchladlou čokoládu a opět důkladně zašlehejte.
4. Úplně nakonec přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud nedosáhnete pevné konzistence krému, což bude trvat cca 5 minut. Mezitím se vám dopekl sušenkový korpus, který nechejte ve formě zcela vychladnout. Až pak na něj navršte připravený krém a dejte znovu do trouby, předehřáté na 175 °C. Pečte cca 90 minut.
5. Během pečení ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na ganache (opět nezapomeňte metličkou míchat!) a jakmile lehce vychladne, přilijte smetanu pokojové teploty a vyšlehejte do konzistence pevné čokoládové pěny. Bude to pár minut trvat. Pokud máte rádi spojení hořké čokolády se solí, přidejte ji před finálním došleháním.
6. Po uplynutí cca 90 minut upečený korpus poznáte tak, že po povrchu popraská a lehce se dovnitř propadne, vnitřek má měkkou ale pevnou konzistenci. Až vychladne, prohlubeň zaplňte čokoládovou náplní a nahoru navršte osušené čerstvé maliny. Přes sítko nebo cukřenkou lehounce zaprašte moučkovým cukrem.
Pro povedený Valentýnský (i jiný) dort
Na co si dát pozor?
Pro tento den se vyhněte těžkým jídlům, která způsobují trávicí potíže a pokrmům či potravinám, vydávajícím nelibé pachy. A to zejména:
- syrový česnek a cibule
- brokolice a kapusta
- fazole, hrách a čočka
- uleželé a plísňové sýry
- smažená jídla
- silně kořeněná jídla
Z nedávných vědeckých studií vyplynulo, že i kuchařské dovednosti jsou prostředkem neverbální psychosexuální komunikace, která může zasáhnout až do hlubokého podvědomí. Takže jinými slovy, máme i vědecky potvrzenou pravdu, že láska prochází žaludkem...Vaření je sexy, ale výběr pokrmu vždy přizpůsobte stupni svého kulinárního umění.
A co říci závěrem? Vařte s láskou nejen na Valentýna!
Další Valentýnská receptová inspirace
09. ledna 2023
Slávky a la Mariniere
04. září 2023
Croque Monsieur a Croque Madame
01. února 2023 Josef Maršálek
Valentýnské donuty podle Josefa Maršálka
06. září 2023